···Okunma: 14 Ocak 2025 12:13 "Siyah Kan" Jean-Christophe Grangé’ın polisiye-gerilimi suçun izini süren bir anlatı olmaktan çıkarıp, insan doğasının karanlık arkeolojisini kazıya dönüştürdüğü kitaplardan biridir. Roman, seri cinayet soruşturmasının izini sürerken, derin yapısında modern toplumun bastırdığı şiddet dürtülerini, kimlik parçalanmalarını ve özellikle “öteki”nin inşasını çözümlerken, klasik polisiye formun ötesine geçerek, psikanalitik ve sosyolojik okuma sunuyor. Dili sert, keskin ve zaman zaman neredeyse klinik bir soğukkanlılık taşıyor; bu üslup gerilimi artırırken, okuru etik bir mesafenin eşiğinde konumlandırıyor; suçun dehşeti ve dehşete duyulan merak arasındaki ince çizgide yürümeye zorluyor. Grangé’ın mekân kullanımı sıradan bir fon olmaktan çıkıp; şehir, karanlığın ve yozlaşmanın neredeyse organik bir uzantısı haline gelir ve karakterlerin iç dünyasıyla paralel bir çürüme estetiği üretiyor. Karakterler, özellikle başat figürler, travma, bastırma ve şiddetle yoğrulmuş bilinç durumlarının temsilcileridir. Roman, bireysel kötülüğün ötesinde, kötülüğün sistemik ve kültürel üretim koşullarını da sorgulatıyor.
"Siyah Kan" gerilimin araçsallaştırıldığı bir popüler romandan ziayede, modern insanın kendi karanlığıyla yüzleşmekten kaçınma biçimlerini teşhir eden, rahatsız edici ama düşünsel olarak kışkırtıcı bir metindir.