1. Ve 2. Cildi birlikte değerlendirmesini yapacağım.Tolstoy sevdiğim bir klasik yazarı. Neden bu kitabını okumak için bu kadar geç kalmışım bilmiyorum.
Kitaba gelecek olursak; ana karakterimiz adından da anlaşılacağı üzere Anna karenina. Onun eşi Aleksey Aleksandroviç, Anna nın kardeşi Stepan, Stepan ın eşi Dolli, Dolli nin kız kardeşi Kiti, Kiti nin aşkı ama daha sonra Anna nın büyük aşığı olacak kişi Vronskiy ve Kiti ye aşık kişi Levin. Kitap bu karakterler arasındaki olaylardan, düşüncelerinden oluşuyor. Kitap boyunca konu aşk mış gibi gözüksede aile, kadın erkek ilişkileri, kıskançlık, ölüm, toplum, toprak... Konularda geniş yer almış.
Ana karakter Anna gibi dursa da Levin karakterine de geniş yer verilmiş. Bana Levin karakteriyle sanki Tolstoy kendi otobiyografisini yazmış gibi geldi. Lendi fikirlerini bu karakterler konuşturmuş. Bu beni çok cezbetti.
Levin Kiti yi sadakatle sever ve sabırla aikının karşılık bulmasını bekler. Sabrın sonunda da mükafatını alır ve Kiti ye kavuşur. Mutlu mesut sürer evlilikleri.
Stepan ve Doli nin evlilikleri problemlerle doludur fakat ısrarla evliliklerini devam ettirmeye çalışırlar. Toplum baskısından belki de.
Anna ve Aleksey in evlilikleri problemsizdir. Monoton, sakin ve tutkusuz devam etmektedir. Ta ki Vronskiy le karşılaşmasıyla hayatına bir heyecan gelir ve tutkulu aşkının kurbanı olur. Çünkü evliliğinde bulamadığı sevgiyi, ilgiyi onda buldu. Bazen evlilikte eşlerin sevgi dilleri farklıdır. Eşler birbirlerinin sevgi dillerini fark etmezler. Seviyordur belki ama sevgisini karşı taraf anlamıyordur. Burda da tam olarak bunun olduğunu düşünüyorum.
Kitapta dönemin ekonomik ve politikası da sık sık yer verilmiş. Hatta bazı yerlerde aşk geri planda kalmış.
Kitabın karakterlerinin yaşadıklarını sizde okurken hissediyorsunuz. Onlarla birlikte yaşıyorsunuz. Bazı yerlerde bize hayatı çok da sorgulamamayı anı yaşamamız gerektiğini anlatıyor. Mutsuzsak eğer toplumu değil kendimizi düşünüp mutsuz olduğumuz hayatı bırakmak için gerekli cesareti bulmalıyız. Belki bazen sadece sevmek yetmez. Bazen gururu bi kenara bırakmak gerekebilir. Bu eserin uzun zaman çnce yazılmış olması beni şaşırtıyor. Çünkü bütün zamanlara hitap ediyor.
Klasik severlere kesinlikle tavsiye edeceğim bir kitaptı. Herkese iyi okumalar ve bol kitaplı günler dilerim. Anna KareninaLev Tolstoy