Kalıtsal Travmalar Üzerine Bir Eleştiri
2026 27. kitabı
Okunma: 06 Mayıs 2026 14:23
Mark Wolynn’in "Seninle Başlamadı" adlı eseri, aile tarihimizin aslında bizzat bizim hikayemiz olduğunu iddia eden sarsıcı bir çalışma... Kitabın temel savı; genetik mirasımız gibi birçok acımızın, takıntılı davranışımızın ya da çözülemeyen düşünce kalıplarımızın kaynağının, soyağacımızdaki bireylerin yaşadığı travmatik olaylar olabileceği yönündedir. Yazar, yaşamımızdaki anlamlandırılamayan davranış bozukluklarının sebebinin, geçmiş kuşakların yaşadığı acılar olduğu, olabileceği algısını dikte etmektedir. Bu perspektife göre sadece ebeveynlerimiz veya büyükanne ve büyükbabalarımız değil; amca, dayı, hala ve hatta uzak kuşaklardaki atalarımız dahi birer aktör olarak hayat sahnelemizde belirleyici rol oynayabilmektedir. Özetle eser; travmanın geçmişin derinliklerinden uzanarak yeni bir "kurban" seçme gücüne sahip olduğu iddiası üzerine kurgulanmıştır. Kitapta Brian Dias’tan aktarılan, "Spermde bilginin nesilden nesile aktarılmasını sağlayan bir mekanizma mevcuttur," ifadesi, bu iddiayı biyolojik bir zemine oturtma çabasıdır. Ancak eserde geçen, "Birinin suç işlediği bir ailede, sonraki nesillerden biri farkında olmadan o suçun bedelini ödeyebilmektedir," yargısı, beraberinde ciddi etik ve mantıksal sorgulamaları getirmektedir. Zira "ailenin işlediği günahın bedelini alt soyun ödemesi" düşüncesi, suçun şahsiliği ilkesiyle taban tabana zıttır. Mutlak Yaratıcı’nın adalet vasfı ve sorumluluğun bireyselliği konusundaki hassasiyeti göz önüne alındığında, bu deterministik yaklaşım makul bir zemine oturmamaktadır. Tarihsel süreçte aile üyelerinin suçundan dolayı tüm hanenin hukuki olarak cezalandırılması söz konusuyken, modern hukuk ve inanç sistemleri bu anlayışı terk etmiştir. Bu noktada şu soruyu sormak elzemdir: İstismarcı, şiddet yanlısı veya dolandırıcı bir bireyin yaşattığı travmaların duygusal ağırlığını, o olayla hiçbir ilgisi olmayan alt soyun yüklenmesinin mantıksal ve adil bir izahı olabilir mi? Kitap, bu genel iddiayı kanıtlamaya yönelik seçilmiş örneklerle örülüdür. Bu noktada yazarın sunduğu en önemli kavramlardan biri "çekirdek dil"dir. Sözel olmayan yollarla da tezahür edebilen bu dilin; fiziksel hisler, dürtüler, davranışlar ve hatta somatik hastalık belirtileri şeklinde karşımıza çıkabileceği öne sürülmektedir. Elbette bizi var eden köklerimizle olan bağımızın sarsılmaz bir nitelik taşıdığı yadsınamaz bir gerçektir; ancak bu bağın, kitabın iddia ettiği ölçüde irademizi ve kaderimizi tamamen ipotek altına alacak kadar belirleyici olduğunu kabul etmek, insan iradesini fazlasıyla yok sayan bir yaklaşım olacaktır.
Seninle BaşlamadıMark Wolynn · Sola Yayınları · 202218,1bin okunma