2023 92. kitabı
(İkinci kez okuduğum kitapladan) Çalıkuşu, Reşat Nuri Güntekin’in en güçlü anlatılarından biridir. Bir aşk hikâyesi ve bireyin toplumla, gelenekle ve kendi iç sesiyle giriştiği derin bir hesaplaşmanın romanıdır. Eserin romantik bir kırılma hikâyesi gibi görünmesine rağmen, alt metninde kimlik inşası sürecini barındırdığını, özellikle vurgulamak isterim. Küçük yaşta annesini kaybeden, Fransız okulunda yatılı olarak yetişen Feride, hareketli, asi ve alaycı mizacı nedeniyle “Çalıkuşu” lakabını alıyor. İstanbul’daki kapalı ve kontrollü eğitim ortamından sonra, kuzeni Kâmran’a duyduğu aşk ile hayatının akışı değişir. Nişan sürecine kadar gelen ilişkileri, Feride’nin Kâmran’ın sadakatsizliğini öğrenmesiyle keskin bir kırılma yaşıyor. Feride, aşkın yarattığı yıkımı dönüşüme çevirerek, Anadolu’ya öğretmen olarak gitmeye karar veriyor. Anadolu’ya geçişle birlikte anlatı, bireysel bir aşk hikâyesinden toplumsal bir gözleme evriliyor. Feride’nin Zeyniler Köyü’nden başlayarak farklı kasaba ve şehirlerde öğretmenlik yaptığı süreçte, dönemin Anadolu insanının cehaletle, yoksullukla ve önyargılarla kuşatılmış yaşamı gözler önüne seriliyor. Romanın bu bölümden sonrası yalnızca bir karakterin serüveni olmaktan çıkıyor; eğitim, kadın kimliği ve modernleşme gibi meselelerin edebî zeminde tartışıldığı bir metne dönüşüyor. Feride’nin karşılaştığı iftiralar, dışlanmalar ve yalnızlık, toplumun kadın üzerindeki denetim mekanizmalarının açık bir yansımasıdır. Anlatının dikkat çekici yönlerinden biri, Feride’nin sürekli hareket hâlinde oluşudur. Bu fiziksel dolaşım, aynı zamanda ruhsal bir arayışın da göstergesidir. Gittiği her yerde yeniden başlamak zorunda kalan Feride, bir yandan kendi kırılganlığını saklamaya çalışırken, diğer yandan güçlü bir duruş sergiliyor. İronik dili ve zaman zaman kendine yönelttiği eleştirel bakış, anlatıyı duygusal bir melodramdan kurtararak, sahicilik yüklüyor. Romanın ilerleyen bölümlerinde, Feride’nin hayatına Doktor Hayrullah Bey’in girmesiyle olay örgüsü yeni bir boyut kazanıyor. Hayrullah Bey’in Feride’ye duyduğu koruyucu ve babacan ilgi, toplum baskısını bertaraf etmek için yapılan sembolik bir evlilikle sonuçlanıyor. Ancak bu evlilik, duygusal bir bağdan ziyade, Feride’nin toplum içinde var olabilmesi için geliştirdiği strateji olarak okunmalıdır. Hayrullah Bey’in ölümüyle birlikte Feride’nin geçmişine dair yazdığı günlük ortaya çıkıyor ve bu metin, romanın çerçeve anlatısını tamamlayan önemli bir unsur hâline geliyor. Son bölümde Kâmran ile yeniden karşılaşma, klasik bir “mutlu son” gibi görünse de, aslında bu birleşme eski duyguların basit bir devamı değildir. Feride artık o eski, kırılgan genç kız değildir; yaşadıkları onu dönüştürmüş, kendi ayakları üzerinde duran bir birey hâline getirmiştir. Bu nedenle romanın sonu, romantik bir kavuşmadan çok, bireysel olgunlaşmanın tamamlanışı olarak değerlendirilmelidir. Dil ve üslup açısından Reşat Nuri Güntekin, sade fakat derinlikli bir anlatım kuruyor. Günlük formunun kullanılması, okur ile karakter arasında doğrudan bir bağ kurup, Feride’nin iç dünyasını aracısız bir şekilde yansıtıyor. Yazarın gözlem gücü, özellikle Anadolu tasvirlerinde çok nettir. Mekânlar yalnızca arka plandan ziyade karakterin ruh hâlini şekillendiren aktif unsurlar olarak işlev görüyor. "Çalı Kuşu" bir genç kadının aşk acısından doğan kaçışını, kendi kimliğini inşa ettiği bir direniş hikâyesine dönüştürdüğü güçlü bir eserdir.
ÇalıkuşuReşat Nuri Güntekin · İnkılâp Kitabevi · 2019123,4bin okunma