“Sessizce Değiştiren Bir Metin”
2026 9. kitabı
Okunma: 07 Mayıs 2026 17:21
Böyle Söyledi Zerdüşt benim için her okuyuşta başka bir yüzünü açan kitaplardan biri oldu. İlk okumada sadece yoğun ve yorucu gelmişti, ikinci ve üçüncü okumadaysa altındaki düşünceler yavaş yavaş belirginleşmeye başladı. Nietzsche’nin dili bazen şiir gibi, bazen de bilerek sert ve karmaşık; bu yüzden tek okumada tamamen sindirmek gerçekten zor. Kitap boyunca insanın kendini aşması, sürü psikolojisinden çıkması ve kendi değerlerini yaratması fikri çok güçlü işleniyor. Özellikle Zerdüşt karakterinin yalnızlığı ve insanlarla kurduğu mesafe bende en çok iz bırakan şeylerden biriydi. Bazı bölümler insanı derinden etkilerken bazı sayfalar ise tekrar tekrar okunmayı istiyor. Bence bu kitap “anladım ve bitti” denilecek bir eser değil; her dönemde farklı hissettiren, insan değiştikçe anlamı da değişen bir kitap. Ağır ama aynı zamanda çok katmanlı olduğu için kesinlikle birden fazla kez okunmayı hak ediyor.
Felsefe
Böyle Söyledi ZerdüştFriedrich Nietzsche · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202447,5bin okunma