Puan vermedi·479 syf.····Okunma: 10 Mayıs 2026 19:20 Herkese merhabalar
Bir oyunun içinden sizlere sesleniyorum. #oguzatay da #tehlikelioyunlar diyecegim.
Kimine göre abartılan , gereksiz , fazlaca uzatılmış bir eser olsa da eser bittiğinde ve anlam bütünlüğü kurulduğunda, iyi ki okudum diyeceğiniz bir eser haline geliyor.
Oğuz Atay'ın kalemindeki o değişik his okuru sarmalarken anlam bütünlüğü kuramadığınızı , zorlandığınızı ama eserden kopamadığınızı görüyoruz.
Oğuz Atay toplum içinde kişisel çatışmayı bambaşka tarzda anlatan bir yazar. Anlatırken yerine göre düşünsel yetiyi kullandırırken yerine göre hiciv , ironi ve kara mizah olayları ile okuru büyülemekte. Betimlemeler , benzetmeler, tasvirler ustalıkla sunulduğunu görmekteyiz.
Tutunamayanlar eserinde Selim'in toplum kendi ile çatışmasını işlerken , Tehlikeli Oyunlar'da da Hikmet'in kendi içinde topluma uyum sağlayamaması durumunu işlemekteyiz. Statü farkı ile karşı karşıyayız.
Ben Tutunamayanlar eserinde Turgut'u Oğuz Atay'ın kendisi olarak nitelendirmiştim. Burada ise Oğuz Atay Hikmet olarak karşımıza çıkar.
Baş kahraman Hikmet ; hislerinde , düşüncesinde, hayata bakış ve istekleri konusunda topluma uyum sağlayamayan aydın bir kesin olarak görülür. Toplum içindeki sorunların ve egitimsizliğin zincirleme bir durum halinde büyüdüğünü ve uyumsuzluk olarak insan hayatına nakşettiğini haykırır.
Egitimsizliğin sadece günlük hayata etkisinden değil aile içinde uyumsuzluğa kadar gittiğini vurgular.
Bir çok bölümde okur eserin içindeyken bir an kopuşlar yaşamakta. Kahramanın olayları anlatırken olay içinde olay oluşturma durumunu görmekteyiz. Okur burada su gibi akan bir roman beklerken daha yogun bir roman kurgu bulmakta ve daha dingin bir beyinle okuması gerektiğini kanısı oluşmakta.
Kahramanlar olarak değerlendirdiğimizde Tutunamayanlar da Selim kendi ile çatışıyordu. Ama burada Hikmet sadece kendiyle degil düşüncesindeki birçok Hikmet ile çatışıyor. Çoklu bir kişilik karmaşası var burada.
Bunu da şöyle açıklayabiliriz.
Psikoloji der ki; Çoklu Psikoloji bozukluğu, bir bireyin bünyesinde iki veya daha fazla birbirinden farklı kimliğin dönüşümlü olarak ortaya çıkmasıyla karakterize edilen karmaşık ve ciddi bir ruh sağlığı durumudur. Der.
Yazar bizi burada dogu batı uyumsuzluğu ile buluşturur. İsteklerin ne kadar büyük oluşunun hiç bir önemi olmadığını gösterir. Doğuda yetişmiş bir bireyin batı ya adapte oluşundaki zorlu süreci ironileştirir.
Sonuna geldiğimizde ise burada kahramanın ölümü bizlere sesi çıkmayan bir toplumun yok oluşunu işaret eder.
Ve ve ve eser içindeki en güzel keyf aldığım durum neydi biliyor musunuz?
Oğuz Atay okuruna o kadar güzel kelimeler sunuyor ki , kelime dağırcınıza katmamak ne mümkün. Bu yönünü çok sevdim.
Ben kurgunun içinde ne dalışlar ne boğuluşlar yaşadım. Bence bir de siz deneyin. İnanın son sayfayı çevirdiğinizde çok büyük keyf alacaksınız.
Sevgiler
Saygılar