2026 31. kitabı
Okunma: 07 Mayıs 2026 00:00
Sadık Hidayet 1903-1951 yılları arasında yaşamış İranlı bir yazardır ve modern İran edebiyatının kurucularından biri olarak kabul edilir. İran’ın Asil ailelerinden birine mensup olan Sadık Hidayet eğitimi yurt dışında tamamlamış, hayatının farklı dönemlerinde Belçika, Fransa ve Hindistan'da da yaşamıştır 48 yaşında hava gazı ile intihar ederek ölmüştür. Kiitap bana biraz Aziz Nesin'in Zübük isimli romanını hatırlattı. Hacı Ağa da Zübük gibi, cahil, bağnaz, sadece kendini düşünen, üç kağıtçı, çıkarı için yeri geldiğinde dini, yeri geldiğinde siyaseti kullanan, ama her siyasi rüzgar ile de yön değiştirip iklime uyum sağlayan karaktersiz bir tiptir. Taptığı tek şey ise tabii ki paradır ve parayı bulmak için her yol mübahtır. Hiçbir toplumda ne Zübükler ne Hacı Ağalar bir türlü bitmiyor maalesef. Belki de onları da yaşatan bizleriz. Karakter Zübük'ü hatırlatsa da, kitap açısından karşılaştırıma yapıldığında; tabii Zübük'te çok daha yoğun bir olay zinciri var. Hacı Ağa'da ise daha çok bir gün boyunca gelen ziyaretçiler üzerinden Hacı Ağa tiplemesinin genel durum ve karakter tanımlamaları yapılmaktadır. Genel anlamda okunabilecek keyifli bir kitap.
Hacı AgaSadık Hidayet · Yapı Kredi Yayınları · 20202,880 okunma