war is over
2026 20. kitabı
Okunma: 10 Mayıs 2026 01:46
Merhabaalar... Öncelikle bu incelememde Hainin Mührü final kitabıyla birlikte seri üzerine de genel bir inceleme yapacağım, spoilerlı bir kısım olacak oraya KOCAMAN bir uyarı koyacağım, rahatça okuyabilirsiniz<3 Hadi başlayalım... belki biraz uzun yazarım bilemiyorum çünkü şu an gerçekten değişik duygular içerisindeyim. İlk olarak, bu seri hayatıma yeni beş pencere kazandırdı. Beş farklı dünya, beş farklı bakış açısı ve beş farklı duygular. Seriyle ilgili sanırım en sevdiğim şey worldbuildingle birlikte karakterler oldu. Hepsi yaşadıkları dünya da o kadar gerçekçi karakterlerdi ki tüylerim ürperdi. Onlar hakkında da konuşacağım fakat öncelikle kitabın gerçekçiliğinden bahsedeceğim. Kitabımız evet bir distopya, doğal olarak farklı bir dünya var ama bir nokta da o kadar bizim dünyamızla benziyordu ki bu gerçeklerle duvara tosladım. Sert gerçekçi. Evet bu seri tam olarak buydu. O kadar fazla yer alıntıladım ki kitabı çizerken ellerim yoruldu. Ama her cümlede insanların aslında ne kadar iğrenç yaratıklar olduğunu hatırladım. Övgü kesinlikle farkındalıklı biri ve iyi bir gözlemci. Dünya'ya karşı duyarsız olmadığı her yazdığı kelimeden anlaşılıyor. HM3 ile birlikte hikaye artık biraz daha savaş ve isyanın bastırdığı bir noktaya erişiyor. Bu savaş ve isyan... çok gerçekçi yansıtılmıştı. Korkunç derece de gerçek. Beni çok etkileyen bir alıntı sıkıştırayım şuraya: (sahne, halka yapılan bir zulüm hakkında) "Burada çocuklar var!" dedi Aspen her yürekte vicdan varmış gibi. "Çocuklar hep vardı. Peki bu zalimleri ne zaman durdurdu?" diye sordu kadın. Bu kitap beni dünyamızın acımasız gerçekçiliğini bir kez daha hatırlattı ve şunu yapmam gerektiğini vurguladı, elimizden geldiğince iyi bir insan olmalıyız. Kitaba geri dönersek, bu gerçekçiliğin en çok hissedildiği bir diğer konu karakterlerden bahsedeyim. Öyle bir dünya da olsak muhtemelen böyle insanlar olurdu diyeceğiniz türden kişilerdi. Zorbaları, safları, çabalayanı, batanı, bencili, nankörü falan diye uzayıp gidiyor liste. Açıkçası karakterlerin hepsi -figüranlar ve yan karakterler dahil- hepsinin baya iyi yazıldığını düşünüyorum. En sevdiğim karakterler bu kitapla birlikte Dante, Lunu ve Hodbin oldu. Yazarın karakterleri nasıl iyi yazdığını şöyle açıklayayım, İlk kitapta Lunu'yu pek sevmiyor hatta uyuz oluyordum. Çok bencilce davranıyor, kardeşini üzüyor ve etrafındaki insanlara ne yaptığını düşünmüyordu. Ancak bu kitapta Lunu'yu o kadar çok sevdim ki, böyle kocaman sarılmak istediğim bir karakter oldu. Başta bilerek uyuz yazdığınız, sevilmeyen karakterinizi sonradan okura sevdirebilmek hatta favorisi yaptırabilmek yazarlık açısından bence ustalıktır. Bunu sağlamak bana kalırsa zor. Ama Övgü gerçekten kişisel gelişim yazmakta başarılı. Her karakterin olumlu olumsuz birçok gelişimine şahit olduk ve bu da böyle bir anda olmadı, adım adım hepsini okuduk. Sanki ellerimde büyümüşler gibi hissetmem normal mi:( Ayrıca karakterler arası dinamikler çok hoşuma gitti. Her kitapta farklı karakter ilişkileri ve gruplaşmaları oldu, bu sayede farklı karakterler kaynaştı ve ortaya bambaşka enerjiler çıktı. Mesela Beau ve Aspen'i iyi bir ikili olarak görmek bana da sürpriz oldu ahsnbssg. Sadece eleştireceğim noktalar olacak onları da spoilerlı kısımda bahsedeceğim. Birde yazımda, artık baskı mı deniyor dizgi mi tam bilmiyorum fakat bazı kelimeler birleşikti ve noktalama işaretleri eksikti. Eğer bir sonraki baskıda bu düzelirse en azından yeni okuyanlar daha rahat okuyabilir<3 HM bende yeri çok ayrı kalacak, kitaba kocaman sarılsam yine doymam. Karakterlerini en derinden anladığım ve onlar ne hissediyorsa hepsini kalbimde birebir hissettiğim bir kitap oldu. Çok sevdim, iyi ki okumuşum. Seri de favori kitabım Hainin Mührü 2 oldu. Çünkü biraz daha karakter odaklı ve açlık oyunları tadındaydı, bu sebeple birazcık daha fazla sevdim ama diğer iki kitapta muhteşemdi. Şimdiii spoilerlı kısma geçeceğim, SPOİLER Şimdi geldik zorlayıcı kısma. Bu kısımda biraz daha kurgu ve hikayesel odaklı gideceğim çünkü çok değişik duygular tattım. Öncelikle final hakkında; beklediğim gibi bitti biraz. Yani mutlu ama buruk mutlu bir finaldi. İstediğim gibi miydi... açıkçası biraz değildi. finalde görmek istediğim ama göremediğim birçok şey vardı. Örneğin şömizdeki gibi beşlimizin sırt sırta savaşması. Bunu o kadar istedim ki!!! :( Fakat karakterlerimizin beşi hiç bir araya gelmedi, mezarı saymazsak. Bu biraz üzdü, gönül isterdi ki Beau'nun da olduğu bir beşli sahne. Şimdi Beau demişken onun ölümünden bahsedelim, üzücü ve aniydi. Yani ben ilk idrak edemedim, bir anda oldu ve şok oldum. Gözlerim doldu ama ağlamadım çünkü bunu hiç beklemiyordum. Beau'nun ölümü olmasaydı da bana kalırsa olabilirdi, yaşasaydı da "bu neden yaşıyor?" ya da "beşliden neden kimse ölmedi" demezdim. Ancak kitabın yazarına karışamam, bu onun bileceği bir iş. O öyle uygun gördüyse bana laf düşmez. Elbet vardır bir bildiği^^ Dante'ye çok üzüldüm, arkadaşlarını yeni keşfetmişken ve aşkını daha henüz doya doya yaşayamamışken bu veda beni mahvetti. Farklı diyarlara yelken açması da arkadaşlarından ayrı düşeceği için beni üzüyor. En çok yaşanmamış ve bir daha yaşanamayacak şeylerin olması beni kahretti. Bir diğer eksikliğini hissettiğim şey finalden önceki o "war is over" atmosferiydi. Yani tamam savaş bitti ve BİZ kazandık ancak bunun sonrası hemen atlanılmış gibi geldi ve o savaştan sonra Gizliman'da neler oldu, yeterince okuyamadık gibiydi. Yanardağ patladı, bunun etkisinde neler oldu? Toparlandık mı, nasıl yaptık? Ya da ne bileyim, Hodbin hiç şiirlerini yayınlayacak mı ve ünlü bir şair olacak mı? Arm bundan sonra ne yapacak? Lunu ile ilişkileri nasıl gidecek, Nikita ile neler olacak... Derken aklımda çok fazla soru kaldı. Yani kitap bittikten sonra tüm sorularımın cevabını alamadım. Biraz açık uçlu bir finaldi. Novella gelecek mi bir fikrim yok ama gelse bence çok güzel olurdu. Yeterince okuyamamış gibi hissettim. Belki 20-30 sayfa daha uzatılsa daha çok sevebilirdim gibi geliyor. Arm hakkında da daha çok okumak isterdim. Bunun harici final kitabı atmosferi vardı. O savaş alanları, isyanlar ve isyan eden halkın bile acımasızlığı çok güzel işlenmişti. Lunu'nun o "ben ne yaptım" hissini çok derinden hissettim. Umutsuzluğa düştüğünde onu anladım. Ayrıca o uçuşan küller... lavlar falan çok sinematiktii çok hoşuma gittiiii!! Bilemiyorum, gerçekten çok değişik duygular içerisindeyim. Hani bu kitap bana her duyguyu yaşattı; heyecanlandım, üzüldüm, ağladım, kahkaha attım, gerildim, öfkelendim... Karakterleri kendime arkadaş edindim. Birde öfke deyince aklıma geldi, Öfke sen benim kalbime gömdüğüm yaramsın:(( Öfke'yi daha çok okumak isterdim, kıyamam yavrum ilk kitapta ölüverdi. (Madrabaz'ın yatacak yeri yok!!! Hem Öfkemizi hem Beaumuzu aldı haiiiin!!) Ama Otto bizimle en azından...^^ * * * * * * * * SPOİLER BİTTİ Ne diyebilirim ki? Hayatıma beş yeni pencere kazandım ve yaklaşık iki hafta boyunca en keyifli okuma deneyimlerimden birini yaşadım. Övgü gerçekten çok iyi bir yazar ve hm'nin ilk serisi olmasına inanamıyorum, yazım dili falan efsaneydi. Eğer Tr'de nyt gibi kapsamlı çok satanlar listesi olsaydı oraya girmeyi hak edecek bir kitaptı. Yurt dışında olsa nyt'ye zaten girerdi!! Umarım hainin mührü çok daha geniş kitlelere yayılır ve bizim beşlimizle tanışırlar. Bu kitabın çok başarılı olmasını istiyoruuum, bunu hak ediyor:(( Günümüzde Türkiye'de böyle kaliteli eserler her zaman çıkmıyor. Şu an ülkemizde en çok okunan içerikler asker ve mafya kurgularıyken yazarımızın bu özgün, muhteşem eserini popüler kültüre aldırmayıp cesurca çıkardığı için onunla da gurur duyuyorum. Bu eser bir sanat eseri, bu eser bir devrim! Bu yüzden yazarımız Övgü Deveci Safi'ye çok teşekkür ediyorum!! <3 bu şaheseri yazdığı, paylaştığı ve yerli eser olarak gurur kaynağımız olduğu için. Umarım hayatta dilediği her şey gönlünce olur, kitapları hep çok başarılı olur ve hak ettiği değeri fazlasıyla görür. Ben Övgü'nün bu kadar duyarlı bir yazar olmasıyla da çok mutlu oldum. Çok iyi yazıyor, çok iyi yansıtıyor. Umarım bir gün imzasına gitme fırsatım olur!! Onu çok seviyoruuum^^ Şimdi özetle, bu seriyle hayata bakış açım farklı bir boyut kazandı. Kalbim bu kitaba (ve hodbin'e) kendini kaptırdı. Psikolojim darmaduman ama iyileşeceğiz eheh^^ Buraya kadar okuduysanız (e maşallah size) teşekkür ederiiim!! Görüşmek üzereee
Hainin Mührü 3Övgü Deveci Safi · Dokuz Yayınları · 202655 okunma
Okuduğun için çoooook teşekkür ederim 💖 Harika detaylı bir yorum olmuş. Eleştirdiğin ya da keşke böyle olsaydı dediğin yerlerde de çok haklısın 🌸 bende hem 5limizi hem de bu finali daha uzun ve derin yazmak isterdim ama maalesef süresel olarak yetiştirme baskısı çok fazlaydı 😔 Havada kalan yerlere ve novellaya gelecek olursam, bu hikayeyi bu noktaya getirmek mucize gibiydi o yüzden hiç imkansız düşünmüyorum. Şu an bulunduğum yer olumlu bakmasa bile bu hikayenin bir gün devam edeceğine ve bizi daha bir sürü macera beklediğine eminim 🥹🫂
۶ৎ Ophelia
Bende yorumumu okuduğun için çok teşekkür ederiiim🫶🏻 sana da kesinlikle hak veriyorum, yazar olmasam da süreçlerin zor ilerleyebildiğini tahmin edebiliyorum💞 benimde hikayemizin devam edeceğine inancım tam😭😭🙌🏻 (sanırım ağlayacağım)
“Bizim beşli bu kitapta hiç yan yana gelmedi,” aydınlanmasını yaşadığımda kalbim çok kırıldı 🥲 şömiz yüzünden o kadar heyecanlanmıştım ki sırt sırta savaşacaklar diye 😭😭 incelemen harika olmuş ellerine sağlık 🫶🏻🫶🏻
۶ৎ Ophelia
aybüke y. evet ya, beau ve dante bile adam akıllı aşklarını yaşayamadılar😭😭 beni en mahveden zaten yaşanamamış şeyler oldu😔💔
Aşkım ellerine sağlık cok güzel yazmışsın 🎀💓
teşekkür ederiiim canıım💗
İncelemenin yarısını okudum sadece ama cok benim sevebilecegim tarzda bir kitaba benziyor sanırım şans vermeliyim
sena yuppiiii🙌🏻
inceleme harika olmuş 😭 benimde az kaldi aglicam
teşekkür ederimm😭😭
çok güzel bir inceleme olmuş eline sağlıkkk ben bu incelemeyi ağlayarak okudum ve şuan ağladığım için kendime gülüyorum bu ne duygusallık diye.... şuan ben Hainin Mührü 2 okuyorum ama üç gündür alamamıştım kitabı elime incelemeni kucağımda HM2 ile okudum ve parmağım karıncalansa da spoilerlı kısmı kaydırıp geçtim bir bakış bile atmadım ✊🏼✊🏼 her ne kadar bir an önce okumak istesem de final kitabını seri bitsin de istemiyorum şuan öyle sıkışık bir durumun içerisindeyim umarım aglatmaz beni 🤧🫂
۶ৎ Ophelia
teşekküüür ederiiim💗 sana buradan kocaman sarılıyoruum o zamannn🫂 hm3 biraz üzecek gibi duruyorrr, muhtemelen ağlarsın😭😭