2026 17. kitabı
​•Bazı kitaplar sadece bilgi vermez, bir dönemin ruhunu da hissettirir derler. Denizci Cumhuriyetler benim için tam olarak öyleydi. Orlando, akademik bir derinliği popüler bir dille birleştirmeyi başarırken Emre Kaymakçı’nın çevirisi ise metnin akıcılığını korumuş ve okumayı zevkli bir hale dönüştürmüş. ​•Eser; Venedik, Ceneviz, Amalfi ve Pisa gibi Orta Çağ’ın önemli denizci şehir devletlerini ele alıyor. Ama bunu sadece askeri veya siyasi bir tarih anlatısıyla değil, Akdeniz’in "hâkimleri" olarak anılan dört büyük denizci cumhuriyetin nasıl yükseldiğini, birbirleriyle olan rekabetlerini ve dünya ticaret tarihini nasıl şekillendirdiklerini de anlatıyor. Akademik bir perspektifle bakıldığında yazar; mikro tarih ile makro tarihi başarıyla sentezlemiş ama yoğun bilgi ve isim kullanımı nedeniyle bazı bölümlerde zorlayabiliyor. Bu yüzden kitap, daha çok tarih okumalarına alışkın okurlara hitap ediyor. Akdeniz’i sadece bir deniz olarak değil de yüzyıllarca süren bir egemenlik mücadelesinin sahnesi olarak görmek oldukça keyifli bir deneyimdi. Venedik ve Ceneviz arasındaki rekabet bölümleri kitabın en sürükleyici kısımlarından biriyken, Osmanlı'nın sahneye çıkmasıyla benim için çok daha keyifli bir okumaya dönüştü. Venedik, Türkler ve İtalyan bölümünde Fatih Sultan Mehmet’in sadece İstanbul’u fetheden bir hükümdar olarak değil, çok daha büyük hedefleri olan bir lider olarak anlatılması da gurur vericiydi. Kitap bana gerçekten zengin bir tarih perspektifi sundu. En sevdiğim yanı ise Akdeniz’i yalnızca bir coğrafya değil, yaşayan bir medeniyet merkezi gibi hissettirmesi oldu. Limanlar, tüccarlar, gemiler ve siyasi ittifaklar arasında dolaşırken kendimi adeta bir Orta Çağ haritasının içinde buldum. •​Tarih okumayı sevenler için oldukça değerliyken, özellikle farklı bir tarih anlatısı arayanlara da rahatlıkla öneririm.
Tarih
Denizci CumhuriyetlerErmanno Orlando · Albaraka Yayınları · 20262 okunma