Toprak Ana İncelemesi.
2026 10. kitabı
Okunma: 08 Mayıs 2026 09:44
Toprak Ana Cengiz Aytmatov Soru: Kitabı okurken nasıl hissettiniz? Cevap: Kitabın manasında derin bir hüzün vardı. Yazar ister mutlu bir anı anlatsın ister huzurlu aşıkları anlatsın isterse de ayrılığın acısını anlatsın o derin , o içe işleyen hüzün he yerde bizleri takip ediyor Kitabın ilk sayfasından itibaren kırık bir kalple okudum. Sonu mutlu bitmeyecek bir hikayeyi okuduğumu bilerek. Soru: "Kadın" nasıl ele alınır? Cevap: Kadın güçlü bir karakter olarak karşımıza çıkıyor eserde. Savaşın sadece erkekler tarafından yapılmadığını, onlar cephede savaşırken geride kalanların da canlarıyla ve mallarına savaştığını anlatıyor. Tolunay, olayları bir anı gibi anlatan baş karakterimizi. Her türlü zorlukta dimdik durmuş. Savaşmış,yıkılmamıştır. Ailesini, sevdiklerini kaybetmiş ancak umudunu kaybetmemiştir. Gelinini , çocuklarını, eşini, toprağını, devletini, milletini, köyünü, köylüleri bile saf bir sevgiyle sever. Gönlünde tüm dünyaya yetecek derecede sevgi vardır. Anne de hep kendini feda etme isteği vardır,savaşın biteceğini bilse seve seve kendini feda eder. "Toprak Ana" ise insanı besleyen,büyüten, yediren,içiren unsurdur. Toprak bile anneye benzetilmiştir. Soru: Kitapta "Savaş" nasıl işlenmiştir? Cevap: Yazar savaş konusunda çok yönlü düşünmektedir. Evet, savaş aileleri birbirinden ayırır, sevenlerin arasına hasret tohumları eker; insanları açlığa,yoksulluğa ve sefalete iter. Ancak bir yandan da millet için , devlet için,toprak için savaşmak önemlidir. Tüm acılara rağmen milli duygularla savaşıp kazanmak insani bir erdem gibidir. Cesaretle ileri atılanlar iyi, korkakça geride kalanlar kötüdür. Soru: Kitabın sonu nasıl bitti? Cevap: Kitap umut ile umutsuzluğun, acı ile sevincin bir arada hissedildiği noktada son buldu.
Toprak AnaCengiz Aytmatov · Ötüken Neşriyat · 202277,8bin okunma