Ryunosuke Akutagava Öyküleri
2026 27. kitabı
Okunma: 13 Mayıs 2026 08:23
Sizlerle Japon Klasikleri serisinin yirmi birinci kitabı Raşomon paylaşacağım. Modern Japon edebiyatının en önemli öykücülerinden biri olan Ryunosuke Akutagava zor bir çocukluk geçirmiş. Annesinin mücadele ettiği ruhi hastalık ve sonrasını anlattığı "Ölüm Kütüğü" öyküsü beni fazlasıyla hüzünlendirdi. Öyle ki sadece annesini değil iki yaş büyük ablasını ve babasını da belli bir zaman sonra kaybetmiş. Peşpeşe gelen zamansız ölümler takdir edersiniz ki hayatı sorgulamasına neden olmuş. Zaten diğer öykülerini okuyunca hayatla ilgili pek çok soruyla karşılaşıyorsunuz. Gelin annesiyle ilgili öyküsünün haricinde geriye kalan sekiz öyküsünü kısaca bir değinelim. RAŞOMON; bir çeşit kale köşesi anlamına gelen bu keliminin öyküye kattığı kurguysa böylesi bir köşede açbilaç oturan, işinden kovulmuş bir erkek hizmetçinin metruk bir evde karşılaştığı yaşlı kadınla başlıyor. ÇALILIKLARIN ARASINDA; yalancı bir eşkiyanın eline düşen bir çiftin duruşması mahkemede görülürken kimin doğru söylediği tahmin etmek zor. Çünkü ölen ruhta bir şaman aracılığıyla mahkemeye dahil olur. BURUN; uzun burunlu bir rahibin burunun bir kısmından kurtulmak isterken yaşadığı acı durumlar. CEHENNEM TABLOSU; psikotik bir ruha sahip bir ressamdan hamisi cehennem tablosu yapması ister. Resimlerini görmeden yapamayan ressam ise hayli garip bir teklifte bulunur. SONBAHAR DAĞLARI; aynı isimle yapılan yağlı boya tablosunun farklı farklı kişilerce yorumlanması. EJDERHA; yine uzun burunlu bir rahibin onunla dalga geçen halktan intikam almak için uydurduğu bir masalının trajikomik sonuçları. OYUNCAK BEBEKLER; Japonya'da meşhur Hina bebekleri yapan on beş yaşındaki bir kızın maddi zorlukluklar yüzünden ailesi için bebeklerinden vazgeçmesi ve sonrasında yaşananlar. TÜTÜN ve ŞEYTAN; dönemin Cizvit rahipleriyle Japonya'ya getirilen tütünün geliş efsanesi. Yazarın her öyküsü birbirinden etkileyiciydi ama ben en çok "Cehennem Tablosu" öyküsünü beğendim. Eğer henüz Japon edebiyatından okumaya başlamadıysan bu eseri tavsiye ederim.
RaşomonRyunosuke Akutagava · İthaki Yayınları · 20222,425 okunma