Raşomon ve Diğer Öyküler; Ryūnosuke Akutagava’nın en bilinen eserlerinden biridir. Akutagava, modern Japon edebiyatının en önemli yazarlarından biri olup, öykülerinde genellikle ahlaki ikilemler, bireyin iç çatışmaları ve toplumsal çöküş gibi temalara odaklanır.
Kitap, Japonya’nın Heian Dönemi’nde geçen Raşomon ve Çalılığın Altında gibi klasik öykülerini içerir. Akutagava’nın anlatım tarzı, insan doğasının gölgeli yanlarını açığa çıkaran, belirsizlik ve çoklu bakış açılarına sahip.
Çalılığın Altında öyküsü, Akira Kurosawa’nın efsanevi Raşomon filmine ilham vermiş. Her anlatıcı, cinayet olayını farklı bir şekilde aktarır ve gerçeğe ulaşmak imkânsız hale gelir. Bu yapı, felsefi açıdan epistemolojik bir sorgulama yaratır: Gerçek diye bir şey var mıdır, yoksa herkes kendi versiyonunu mu yaratır?
Raşomon öyküsü, kıtlık nedeniyle yozlaşan bir toplumda geçer. Bir adam, Raşomon Kapısı’nda yaşlı bir kadının ölülerden saç yolduğunu görür. Kadın, bunu hayatta kalmak için yaptığını söyler. Adam önce kadını yargılarken, sonra kendi hayatta kalma dürtüsüne yenik düşerek onun kıyafetlerini çalar. Bu hikâye, zor koşullar altında ahlaki değerlerin nasıl çözülebileceğini gözler önüne serer.
Akutagava, eserlerinde be kitabın diğer öykülerinde de Japon toplumunun çürümüşlüğünü ve bireyin içinde bulunduğu açmazları eleştirir. Raşomon’da, karakterlerin yaşadığı çaresizlik, ahlakın koşullara göre nasıl değişebildiğini gösterir. Bu bakımdan, yazarın eleştirileri zamanlar üstüdür ve modern dünyaya da uyarlanabilir.