2021 76. kitabı
#RyonosukeAkutagava #Raşomon #Raşomonvediğerlöyküler #Akutagava okunması gereken bir yazar. 35 yıllık hayatına 70'den fazla öyküyü sığdırmış ve bu öykülerle insana, ilişkilere dair pek çok söz söylemiş. Ayrıca hırsa dair, özverili davranmaya dair, tutkuya, sabra dair, ölüme yaşama dair, hayallerle gerçekliğe dair, kısaca insan olmaya dair çok şey anlatmış. Her ne kadar kendi içinde yaşadığı psikolojik buhranlar onu çoğu zaman köşeye sıkıştırsa da içinde hep bir umut yaşatmış. Bunu nereden mi anlıyorum? Aldığı uyku hapları sebebiyle intihar edip hayatına son verene kadar hep bir şeyleri anlatma çabasından... Harika öyküler okumak için Akutagava doğru bir tercih #okunası
Agutagava Öyküleri: "Raşomon"
·111 syf.·
2019 49. kitabı
Japon Edebiyatından olan Ryunosuke Akutagava, 1892'de doğmuş ve 1927'de vefat etmiştir. 35 yıl yaşayan yazar, son demlerini psikolojik sorunlarla ve krizlerle, ölümü uyku haplarıyla olmuştur. "Raşomon" isimli kitabı, Bilgi Yayınevi'nden çıkmış olup, beş öyküden oluşuyor. "Öndeyiş" kısmında yazardan bahsediliyor olup, beş öyküde farklı farklı hülyalara götürmekte. Kuşkusuz yazar, Japonya'daki 1868'deki devrimi ile ortaya çıkan Meji ile ortaya çıktığı bir gerçektir. O dönemleri de yer yer yansıttığı oldu; örneğin o dönemin hiyerarşik yapısı da yer yer kendini belli ediyordu. Samimi bir üslubu vardı kitabın. Tabii bu kitabın samimi üslubunda çevirmenin de payı büyüktür. Yabancı çeviri kitaplarında yazardan çok, çevirmen büyük önem taşıyor. Yazar istediği kadar iyi olsun, çevirmen kötüyse, kitabı yarıda bırakma ihtimalin doğuyor. Bu kitapta ise, böyle bir ihtimal söz konusu olmadı. Yer yer yazım hataları ve şiveli yerler de mevcuttu. Şiveli yerler ne mi? Sıralayayım; "yatakomuştu, oturakomuş; karşılaştımdı, sevdimdi, aradımdı, açtıydı; essashtan peydahlanıp, bereket, vallahi, kaynatası, ilençli, şavk; kazın ayağı pek öyle değil" vs. vs. Yazım hataları; Her şey sürekli birleşik, beğenmekte yumuşak g yerine y vardı, "tembel"deki m, n olmuştu. Okuduğum en tuhaf çevirilerden oldu ama birinci basım olduğunu ve 1966 basımı bir kitabı okuduğumu belirteyim. İşte bu yüzden o dönem için belki de doğru şeylerdi.
2022 6. kitabı
Kitap oldukça akıcı ama yazarın kendi sonu gibi hep yarım ve hüzünlü bir havaya sahip. Zaten 100 küsur sayfa olduğu için hızlıca bitti. Rashomon ismine sahip olan ancak kitapta "Ormanda" adlı hikaye ile anlatılan filmi ayrıca tavsiye ederim.
Puan vermedi·111 syf.·
2015 24. kitabı
Bir rahip, bir oduncu ve başka bir adam, yağmur fırtınasından Rashômon adlı eski bir kapı kulübesinin kabuğuna sığınıyor. Rahip ve oduncu, cesedini üç gün önce bir orman korusunda bulduğu öldürülen bir samurayın hikayesini anlatıyor. Her ikisi de cinayet davasında ifade vermek üzere çağrılmıştı; cinayet işlenmeden hemen önce samuraylarla karşılaşan rahip ve ormanda yolculuk yapan karısı. Duruşmada ifade veren diğer üç kişinin, güya tek doğrudan tanık olduğu iddia ediliyor: Samurayı öldürdüğü ve karısına tecavüz ettiği iddia edilen Tajômaru adında kötü şöhretli bir haydut; samurayın beyaz pelerinli karısı; ve bir araç kullanarak tanıklık eden samurayın kendisi. Üçü benzer şekilde yapılandırılmış bir hikaye anlatıyor - Tajômaru'nun karısına tecavüz edebilmek için samurayı kaçırıp bağladığı - ama sonuçta birbiriyle çelişen, motivasyonlar ve gerçek öldürme farklı olan şey. Oduncu, Rashômon'a duruşmada söylediğinden daha fazlasını bildiğini ortaya çıkarır ve böylece kendi eylemleri sorgulanır hale gelir. Ancak Rashômon'daki başka bir keşif ve bu keşfin sonucunda ortaya çıkan eylemler, oduncunun kendi insanlığını ya da insanlık eksikliğini yeniden odak noktasına getiriyor.
·111 syf.·
2023 9. kitabı
Izlediğim bir animenin sonucunda Japon Klasik edebiyatına epey ilgi duymaya başladım. Raşomon aralarında en çok merak ettiğim kitaptı. Akutagawa gerçekten etkileyici bir yazar. Hikayeyi işleyiş biçimi çok hoşuma gitti ve hiç sıkılmadan okudum. Tabii bu baskıda Raşomon ve birkac öykü daha var. Ithaki baskısını da okumayı düşünüyorum çünkü bu baskıda ki çeviriyi pek beğenmedim bu yüzden 3 puan kırdım. Akutagawanın kaleme aldığı öykülerin karamsar havasını çok beğendim. Kitabın başındaki Japon edebiyatı ve tarihi ile ilgili kısa bilgilendirme yazısı da kafamdaki bazı soruları giderdi. Japon edebiyatı favorim olma yolunda. Iyi okumalar herkese
2023 7. kitabı
Okunma: 16 Mart 2023 00:53
Büyük merakla aldığım ve okumak istediğim Rashōmon kitabını bitirmiş bulunmaktayım. Bu yüzden hemen gelip yorum yapayım dedim Öncelikle, Ryunosuke Akutagawa'nın modern Japon edebiyatında ne kadar büyük bir yere sahip olduğunu söylemek isterim. Modern Japon edebiyatının iki temel taşı ve en önemli iki yazarı vardır. Bunlar Ogai Mori ve Natsume Soseki'dir. Akutagawa ise Soseki'nin öğrencisidir ve iz bırakan önemli sanatçılardan biri olmuştur. Öyle ki Japonya'nın en büyük iki edebiyat ödülü Akutagawa Ödülü ve Naoki Ödülü'dür. Gelelim kitabımıza. "Rashōmon" adı verilen kitabımızda Ryunosuke'nin birbirinden farklı 9 öyküsü yer almaktadır. Öykülerden teker teker bahsetmeyeceğim ama dört tanesini gerçekten çok beğendiğimi söyleyebilirim. Bunlar; Çalılıkların Arasında, Cehennem Tablosu, Sonbahar Dağları, Tütün ve Şeytan. Kişisel görüşüm, okuyucuya duygu aktarımı oldukça iyiydi. "Çalılıkların Arasında" adlı hikayede insanların birbirine nasıl yalan söylediklerinden tutun; "Tütün ve Şeytan"da Batılılaşmanın, modernleşmenin iyi şeylerin yanında kötülükler de getirdiğine değinilmesine kadar çok farklı konular işlenmişti. Veya "Sonbahar Dağları"nda bir eserin iki farklı versiyonunu "orijinali bu" diyerek insanlara göstermeleri ve insanların gerçekte hangisinin gerçek resim olduğunu bilmemesi çok hoş bir konuydu bence. En çok beğendiğim hikaye ise kesinlikle Cehennem Tablosu oldu. Öyle ki daha ayrıntılı ve biraz daha uzun yazılsa minik bir roman olabilirdi. Göremediği şeyleri çizemeyen bir ressamın, acı çeken insanları resmetmek için karşısında insanların can çekişmesini izlemesini ve hikaye sonunda bunun bedelini çok kötü ödemesini konu alan bu öykü; favorim olmayı hak etmişti. Bunlar dışında kısaca değinmek istediğim bir şey daha var. Çevirmenden mi kaynaklı yoksa editörden
2023 147. kitabı
Okunma: 31 Ekim 2023 20:22
Sinema severler Akira Kurosawa'yı tanırlar. Raşomon, Budala (Dosto'nun) Yedi Samuray (Amerikanlar benzer bir film yapmıştır), Dersu Usala, Ran gibi dünyaca ünlü yapıtlar ortaya koymuş dev bir rejisördür. Bu kitabı okumama ve Ryunosuke ile tanışmama sebep olan da çok beğendiğim Raşomon filmidir. Yalnız Rejisör Kurosawa Ryunosuke'nin iki hikayesini birleştirerek ortaya çıkarmıştır Raşomon filmini. Hikaye olarak Raşemon bir eski tapınak harabelerinde geçmektedir ve oldukça kısadır. Rejisörümüz bu çekici mekanı kendi filminde ambiyans olarak kullanmış ve asıl hikayeye bir çerçeve anlatısı yapmıştır Raşomon hikayesini biraz değiştirerek. Asıl hikaye yine Ryunosuke'nin 'Çalılıklar arasında' hikayesidir ki, kitabı okuma sebebim filmden sonra asıl bu hikayedir. Karısıyla yolculuk eden bir samuray yörede meşhur bir haydut tarafından pusuya düşürülür ve ağaca bağlanır, ardından karısına tecavüz eder haydut kocasının gözü önünde. Sonuç itibariyla samuray çalılıklar arasında ölü bulunur, haydut bir köprü üzerinde yakalanır, bir süre ortalıkta olmayan kadınsa bir tapınakta ağlayıp tövbe ederken bulunur. Olayı aydınlatmak isteyen hakim haydut, kadın ve bir medyum aracılığı ile ölen samurayın ifadelerini alır. Hepsi de cinayeti kendisinin işlediğini belirtmektedir. Neden herkes suçu kendi üstüne almaktadır ve arkasındaki derin psikolojik sebep nedir? Diğer hikayeler bu hikaye için okuduğum kitapta çerez mahiyetindeydi benim için. Kimisi kısa, kimisi düşündürücü veya kimisi yazarın hayatından olup onun yaşam ve zihin dünyasına ışık tutar bir mahiyetteydi. Raşomon filmini kesinlikle tavsiye ederim. Filmi izledikten sonra da bu kitabi, benim gibi, okumadan edemeyeceksiniz zaten. Fakat filmi izlerken de, kitabı okurken de, onur ve şerefin Japon kültüründe ne kadar önemli ve vazgeçilmez
Raşōmon ve Diğer ÖykülerRyunosuke Akutagava · Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi · 20102,410 okunma
Düşüncelerimizi heybemizdekiler şekillendirir.!
2024 152. kitabı
Okunma: 28 Ekim 2024 17:53
Ryunosuke Akutagava Raşōmon ve Diğer Öyküler kitabında bizleri Hayat verdiği incelikle işlemiş karakterlerinin dünyasına davet ediyor. İnsanların; zaaflıklarını, hayatlarını, zayıflıklarını ve tutuklarına dair duygularını öykülerin de bizlerle paylaşıyor. * raşomon. * Cehennem tablosu * çalılıklar arasında. * sonbahar Dağları * burun. * ejderha * ölüm kütüğü. * oyuncak bebekler * tütün ve şeytan. Insanoğlunun zaafları üzerine kurulmuş psikolojik kitabımızda 12 yüzyıl japonyasında karısıyla birlikte Ormandan geçen bir samuray'ın haydut'un saldırıına uğraması üzerine ölmesi ve eşinin tecavüze uğraması olaya şahit olanların olayı kendi kesesindeki düşünceler ışığında anlatması sonucu farklı ifadeler ortaya çıkan raşomon öyküsünde olduğu gibi kitapta geçen diğer öyküler de her biri birbirinden güzel öğretici ve düşündürücü. Herkese hitap edebileceğini düşündüğüm bir kitap. Hikayeler sizi heyecana sürüklerken yarım kalması aynı zamanda Hayal dünyanızı harekete geçiriyor. Kitabı okuduktan sonra filminide izlemenizi tavsiye ederim. Maalesef ben filmini önce izlemiş bulunmaktayım. Film den çok kitapları okumayı seviyorum filmde yansıtılamayan duyguları kitapta dolu dolu hissediyorsunuz özellikle görsel olarak yazılanları beyninizde, yüreğinizde canlandırabiliyorsanız kesinlikle kitabı okuyarak başlayın. Keyifli okumalar dilerim.
Seni Seçtim Raşomon !!!
·152 syf.·
2025 2. kitabı
Nedendir bilinmez, bu kitabı okumayı bırakın, adını öğrendiğim ilk andan beri "Raşomon"u bir kişi, böyle ne bileyim, bir kahraman adı falan gibi düşünmüştüm. Fakat ilk ve de kitaba da adını veren öyküden de anlaşılacağı üzere, bunların hiçbiri değilmiş. Çıka çıka "şehir ya da kale kapısı" manası çıktı, canına yandığımın kelimesinden... Neyse, konumuzun bunla alakası yok tabii, maksat, girişten bir doz genel kültür zerk etmek ;) Başlangıçtan ele alacak olursak, "Çevirmenin Önsözü" kısmını beğendim. Modern Japonya, modern Japon edebiyatı ve Akutagava hakkında güzel anekdotlar paylaşılmış. İçeriğe gelecek olursak da, birbirinden farklı ve de ilginç dokuz öykü bizi beklemekte. Bunlardan en bilindik olanı ise, Akira Kurosava'nın beyazperdeye aktardığı "Raşomon". Ben filmi izlemedim. Viki'ye göre film, Akutagava'nın "Raşomon" ve "Korulukta" adlı iki öyküsünden esinlenilerek yapılmış. Kitapta da ikinci öykü olarak "Çalılıkların Arasında" adlı bir öykü bulunmakta. Sanırım bahsedilen ikinci öykü, filme de ilham olan ikinci öykü. İzlemeden bilemeyeceğim, bilenler varsa onayladılar bile :) Kitabı okumamın üzerinden biraz zaman geçti, o yüzden bir şeyler söylemek adına tekrar kitaba ve aldığım notlara göz atarken, kitaba kaç puan verdiğim kısmına takıldım. 7 vermişim ama şu an bakınca da mesela, bu puanı az buldum. Fakat ilk izlenimime sadık kalarak puanımı değiştirmeyeceğim. Yine de öykülerin her birinden ilginç izlenimler edindiğimi, az veya çok etkilendiğimi ifade edebilirim rahatlıkla. Akutagava cidden değişik kafada bir yazar. Öykülerinde Budizmin yanı sıra, Japon kültürünün etkilerini de görmek mümkün. Tabii kendi hayatından izleri de... Neticelendirecek olursak, ben bu aralar film falan izleyemiyorum. Hatta adamakıllı okumalar dahi yapamıyorum hakkını vererek. Lakin size
Japon Klasikleri - 21
2023 3. kitabı
Okunma: 22 Ocak 2023 13:18
Genç yaşlarındayken kaleme aldığı ‘’Raşomon’’ öyküsüyle meşhur olan yazarı, bugüne kadar ne bilmişliğim ne de duymuşluğum vardı. Birbirinden ilginç ve tuhaf olan dokuz hikâyesi ile kendini sevdiren Akutagava’yı tabii ki İthaki’nin Japon klasikleri dizisiyle tanıma fırsatı buldum. Daha önceden birkaç yayınevi tarafından bu öyküler basılmış elbette, fakat buluşma şansım olmamıştı ne yazık ki. Şu an için Japon yazarları ve kitaplarını bu dizinin kaderine terk ederek tanıyabiliyorum sadece. Fakat araştırdığım ve merak ettiğim bazı eserler de var; onların da sabırla yayınlanmasını beklemekten başka bir çarem yok. Her yeni çıkan kitapla birlikte bambaşka yolculuklara çıkıyorum: Tuhaf, gotik tarzda, yarım kalan ve hüzünlü hikâyeleri ile hayatına devam etmeyi bırakmış yazarları gibi mesela. 35 yaşında intihar eden, edebiyatta estetiğe önem vermesiyle ses getirdikten sonra da sanat dünyasını kasıp kavuran Ryunosuke Akutagava işte bu yazarlardan biri. Modern Japon edebiyatının iki temel taşından biri Akutagava’nın hocası Natsume Soseki, diğeri ise Yaban Kazı’ndan bildiğimiz Ogai Mori’dir. Tesadüfe bakın ki dizinin de ilk kitabı Ogai Mori’ye ait Yaban Kazı eseridir. Soseki ve Mori’den sonra Akutagava ilk sıralarda yerini alır. Yazarın adına düzenlenen büyük bir edebiyat ödülü bile vardır: Akutagava Ödülü ve 1935’ten beri devam ediyor. Raşomon öyküsüyle birlikte okuduğum diğer hikâyeler: -Çalılıkların Arasında -Burun -Cehennem Tablosu -Sonbahar Dağları -Ejderha -Ölüm Kütüğü -Oyuncak Bebekler -Tütün ve Şeytan Kitaba adını veren Raşomon, Çalılıkların Arasında, Burun, Cehennem Tablosu ve Ejderha öyküleri okurken keyif aldığım kurgulardı. Herkese hitap edebileceğini düşünmediğim bu hikâyelerin çoğu heyecana sürüklüyor ve yarım bir şekilde son buluyor. Bu duruma da öykülerin hüzünlü

Ryunosuke AkutagavaYazar · 12 kitap
Akutagawa Ryūnosuke, takma adı Chōkōdō Shujin veya Gaki, (1 Mart 1892, Tokyo, Japonya - 24 Temmuz 1927, Tokyo), özellikle Japon geçmişindeki olaylara dayanan hikayeleri ve üslup virtüözlüğü ile tanınan üretken Japon yazardır. Akutagawa çocukken hastalıklı ve aşırı duyarlıydı, ancak okulda başarılıydı ve açgözlü bir okuyucuydu. Edebiyat kariyerine 1913'ten 1916'ya kadar İngiliz edebiyatı okuduğu Tokyo İmparatorluk Üniversitesi'nde (şimdiki Tokyo Üniversitesi) devam ederken başladı. Kısa öyküsü “Rashōmon”un 1915'te yayımlanması, onun günün seçkin Japon romancısı Natsume Sōseki ile tanışmasına yol açtı. Sōseki'nin teşvikiyle, büyük ölçüde 12. ve 13. yüzyıl Japon masal koleksiyonlarından türetilen, ancak modern psikolojinin ışığında ve oldukça bireysel bir tarzda yeniden anlatılan bir dizi hikaye yazmaya başladı. Öykülerinde, Çin'in, Japonya'nın Nagazaki'deki 16. yüzyıldaki Hıristiyan topluluğu ve 19. yüzyıl Japonya'sıyla Avrupalı ​​temasları gibi birbirinden farklı kaynaklardan ilham aldı. Öykülerinin birçoğu, genellikle ürkütücü temalarına çok uygun olan ateşli bir yoğunluğa sahiptir. 1922'de otobiyografik kurguya yöneldi, ancak Akutagawa'nın modern yaşam hikayeleri, eski hikayelerinin egzotik ve bazen ürkütücü parıltısından yoksundur. Akutagawa, tüm Japon yazarlar arasında en çok çevrilen yazarlardan biridir ve birçok öyküsü filme alınmıştır. "Japon kısa hikayeciliğinin Babası" olarak kabul edilir ki Japon Edebiyatı'nın kayda değer ödüllerinden olan Akutagava Ödülleri onun adını taşımaktadır. Tokyo doğumlu olan yazar, 35 yaşındayken yine Tokyo'da yüksek dozda barbital alıp intihar ederek ölmüştür.