Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

NepentheArt♡

Sabitlenmiş gönderi
Ancora Imparo (Hâlâ öğreniyorum.)
Reklam
Niha­yetinde sanat, toplumun dışında gelişir ve yaşam gücünü aldığı topraktan köklerini koparır.
Yalnız bir sanatçının eğlencesi olarak değerlendirilebilecek "sanat için sanat", gerçekten de yapay ve soyut bir toplumun yüzeysel sanatıdır. Bu sanat da zamanla salon sanatı ya da gös­teriş ve soyutlamalarla beslenen, her türlü gerçekliğin yıkımıy­la sonuçlanan salt biçimsel bir sanata dönüşür.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Parasal sorunları ve salt gönül dertlerinden mustarip birçok in­san on yıllar boyunca, sosyete romancıları ve Oscar Wilde'ın hapsi tatmadan önce, kendi durumunu düşünerek en büyük zayıflığının yüzeyselliği olduğunu söylediği, boş ve anlamsız bir sanatla tatmin olmuştur.
Göster­geler üzerine kurulu bir toplum, insanların dünyevi hakikatle­rinin yalanlarla örtüldüğü yapay bir toplumdur.
Reklam
Bu soruya verebileceğimiz ilk dürüst yanıt şudur: Sanat bazen aldatıcı bir lükstür. Kürek mahkumları sintinede var güçleriy­le kürek çekerken, bizler kadırgaların kıç güvertesinde yıldız­lara bakarak şarkılar söyleyebiliriz. Aslan dişleri arasında avı­nı çiğnerken arena sıralarındaki günlük konuşmaları kayde­debiliriz. Geçmişte büyük başarılar elde etmiş bu sanata karşı çıkmak oldukça güçtür.
Günümüz sanatçısı, çoğu zaman kendinden ve -şayet varsa- ayncalıklarından utanç duyar. Bu utançtan kurtulması için en başta yapması gereken şey, kendi­ne yönelttiği şu soruya cevap aramak olmalıdır: .. Sanat aldatı­cı bir lüks müdür?"
Sanatçının kitleleri gözardı etme eğiliminin ardında baş­ka nedenler olsa da bu nedenlere bir bütün olarak bakıldığın­da hepsinin özgür yaratımın, sanatçının kendine olan inancı­na dayanan temel ilkesine saldırarak ona karşı çıkma amacını taşıdıkları görülür.
Gerçekten de dönemimizi en iyi tanımlayan şey, kitlele­rin ve acınası durumlarının kendilerini çağdaş duyarlılığa ka­bul ettirmiş olmalarıdır.
Fakat sanatçının sanatını sorgulamasının ardında birkaç neden daha bulunur. Bu nedenlerin en önemlilerinden biri, çağdaş sanatçının tarihteki acıları dikkate almadığında, yalan söylediği ya da bir hiç uğruna konuştuğu izlenimine kapılma­sıdır.
Reklam
Sanata duyulan nefretin -toplumumuz bu nefrete ilişkin güzel örnekler verir- bugün bu kadar artmasının sebebi, sanatçıların kendilerinin de onu körüklemeleridir.
Çağımız bunu bizden açıkça talep ettiği için, onun taleplerini yerine getirmemiz ve saygın üstat­ların, kamelyalı sanatçıların, koltuklarına yerleşmiş dehaların devrinin sona erdiğini sakince kabul etmemiz gerektiğini dü­şünüyorum.
İnandığımız tanrılar, çağımıza kayıtsız kalmamıza izin vermi­yor. Günümüz yazarları da bunun bilincindeler. Konuştukları anda sert eleştirilerle saldırıya uğruyorlar.
1.295 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.