Kitap Değerlendirmesi
2026 3. kitabı
Yu Hua Yaşamak Herkese merhabalar. Ben Zeynep. Kendimi çok fazla tanıtmak istemiyorum. Bu sayfayı açıp sizlerle kitap incelemeleri yapma gayesinde olan bir insanım. Bu benim ilk paylaşımım olacak. İlk kitabımız, “Yaşamak”. Çinli yazar Yu Hua tarafından yazılmıştır. Kendisi diş hekimliği okumuş ve Çin Kültür Devrimi’nden çok etkilenmiştir. Yazarımız, Mao döneminde yaşanan Kültür Devrimi’ne şahit olmuş ve maalesef bu süreçten travmatik şekilde etkilenmiştir. Bu nedenle, neredeyse kitabın her sayfasına bu etkiyi usta bir anlatımla yansıtmayı başarmıştır. Kitabın kapağında altı tane siyah, kalın çizgi görüyoruz. Bence bu çizgilerin her biri; eşinin, kızının, damadının, oğlunun, torununun ve kendisinin yaşayamadıkları altı kara hayatı simgeliyor olabilir. Tabii ki bu tamamen benim nacizane görüşümdür. (Kitapta bundan bahsedilmemektedir.) Kitap ilk çıktığı zamanlarda yasaklanmış. Daha sonra filme uyarlanmış ancak film de kısa süre içinde yasaklanmıştır. Kitap, bu sebepten ötürü benim dikkatimi çok daha fazla çekmişti. İki temel karakterimiz var: Birincisi okur, yani bizler; ikincisi ise Fugui. Yan karakterlerimizi hemen sayacak olursam: * Jiazhen (eşi) * Fengxia (kızı) * Erxi (damadı) * Youqing (oğlu) * Kugen (torunu) * Fugui (kendi adı verilen öküzü) Xu ailesi çok zengin ve servet sahibi bir aileydi. Fugui’nin babası her zaman: “Bu tavuklar büyüyünce kaz olacak, o kazlar büyüyüp kuzu olacak, kuzular büyüyünce öküz olacak ve biz yine zengin olacağız.” derdi. Fugui, gençlik yıllarında aile servetini yiyip tüketmiştir. Kitapta kendisini şu sözlerle tanıtıyor: “Gençken aylak aylak gezdim, orta yaşa geldiğimde kendimi toprağa sakladım, şimdi yaşlandım ve inzivaya çekildim.” Fugui, başına geleceklerden habersiz bir hayat yaşamaktadır. Siyasetle ve sevdiklerinin sağlığıyla sınanacak; kitap ise bütünüyle büyük bir mücadeleyi gözlerimizin önüne serecektir. Kitapta tabii ki olumlu mesajlar da var. Modern dünyanın dayatmaları üzerine bize çok güzel bir mesaj veriliyor: “İnsan mutlu olduğu sürece fakirlik utanılacak bir şey değildir.” Yine kitaptan bir alıntıyla son satırlarımı yazmak isterim: “Sıradan bir hayat en iyisi. Onunla savaş, bununla mücadele et derken hayatından oluyorsun.” Kitap hakkında tavsiyem: Olumsuz bir senaryo üzerine kurulu olduğuna aldanmayın. Kitap oldukça akıcı ve usta bir anlatımla yazılmış. Ben bu kitaba kesinlikle 10/10 verirdim.
Duygu ve Düşünce
YaşamakYu Hua · Jaguar Kitap · 202670,2bin okunma