Puan vermedi·192 syf.··Beğendi
· “Şeyleri anlamak için onlara çok yakından bakmak gerek,diyor kendi kendine;yine de kimi şeyler var ki asla büsbütün yakalayamıyorsun onları.”
Bazı şeyleri anlayabilmek için öncelikle onu kendi yaşantımızda deneyimlememiz, yaşıyor olmamız gerekir. Umarım yanılmıyorumdur. Mesela; Kapağı harika bir kitaptan kötü bir hikaye çıkabilir, harika bir bluzun üzerimize giydiğimizdeki hali ile vitrinde görünmüş hali arasında büyük bir fark olabilir. Ya da büyüleyici gözüken bir şehrin arka planda o kadar da matah bir yer olmadığını anlayabiliriz. Görünen ve görünmeyenler diye ikiye ayırabiliriz bir çok şeyi. İyilikte ,güzellikte hatta elimi arttırıyorum insanlıkta böyledir. Yargılarımız bizi yanıltabilir. İyiyi kötü kötü olanı ise iyi görmemizi sağlayabilir. Bu da kişinin algılayış biçimiyle alakalı değildir sadece. Tamamen göreceli olmasa da bazı şeyler bizim deneyimlerimizden çıkar ortaya.
Kitaba gelecek olursak; Yazarın çok zekice şiddetin farklı bir türünü işlediğini görüyoruz. Adı üstünde 4+2 olan bir ailenin, iç dinamiğini ele almış. Çocukların ve annenin gözünden bir ev anlatılmış. Karakterlerin iç dünyaları ve toplumdaki davranışlarını ince bil dille anlatmış. Dışarıdan baktığınızda mükemmel, yardım sever bir baba olarak görünen içeride despot zorba ve bencil biri olduğunu göstermiş. İdeallerini kendi doğrularıyla çocuklarını ve eşini baskı altında tutarak şiddetin farklı çeşitlerini ortaya koyan bir karakter. Babanın isteklerini koşulsuz yerine getiren sindirilmiş, aşağılanmış bir anne. Psikolojik şiddetin en güzel örneğini anlatmış ve tatmin edici doygunlukta kaleme alınmış bir eser. Tek problem cevapsız sorularım. Asıl figürün gözünden de dinlemek isterdim mesela hikayeyi. Neden bu şekilde olduğuna dair bir ipucu aradım ama yoktu. Sanki devamı gelecek olan filmler gibi biraz havada kalmışlık hissi dışında çok beğendim. Kısa bir özet geçilmiş gibi. Halbuki psikolojik tahliller çok daha uzun yapılabilirdi. Karakterlerle ilgili biraz daha ayrıntı verilebilirdi bu tamamen benim fikrim. Genel kanım çok etkileyici ve sürükleyici olması.