2026 24. kitabı
Okunma: 14 Mayıs 2026 23:03
Nietzsche yaramaz çocuk gibi ona buna sataşıyor. Kendinden önceki ve çağdaşı birçok filozof ve psikolog nasibini almış sataşmalardan. Hatta sevdiği arkadaşı Wagner de. Alman düşüncesine, Alman yazınına, Alman felsefesine ve Alman müziğine katlanılamayacak kadar ağdalı deyip verip veriştiriyor. Haklı olduğu yanları elbette var. Ama o çocuksu tavrı, hiciv dolu dili ciddiyetini bir nebze azaltmış. Kitapta kadınlar da maalesef nasiplerini almışlar. Özellikle kadınların sadece görünüm olarak kendilerini iyileştirmeye çalışmaları ve bilime ve felsefeye dair neredeyse katkılarının sıfır olmasından dem vuruyor. Hele bir yerde kadınlar bile birbirlerine katlanamazlar, birbirini öven bir çift kadın bulamazsınız diyor. Düşündürücü. Kitap fazlasıyla aforizma içeriyor. Bir çok şeye ışık tutmakla beraber otur anlat deseler ne kadarını nasıl anlatabilirim bilmiyorum. Hayli zor yine Nietzsche’yi okumak. Ama eğlenceli.
İyinin ve Kötünün ÖtesindeFriedrich Nietzsche · İş Bankası Kültür Yayınları · 20176,5bin okunma