Adalet Ağaoğlu’nun 1976 yılında yayımlanan Fikrimin İnce Gülü romanı, Türk edebiyatının ilk yol romanı olarak kabul ediliyor. Ancak bu roman yalnızca Almanya’dan Türkiye’ye uzanan fiziksel bir yolculuğu değil, insanın kendi içindeki dönüşümünü ve yabancılaşmasını da anlatıyor.
Roman boyunca Almanya’da bir otomobil fabrikasında çalışan Bayram’a eşlik ediyoruz. Çocukluğunda yoksullukla, hor görülmeyle ve sevgisizlikle büyüyen Bayram, yıllarca dişinden tırnağından artırdığı parayla satın aldığı sarı Mercedes’i —kendi verdiği isimle Balkız’ı— alıp köyüne dönüyor. Amacı yalnızca memleketine gitmek değil; onu küçümseyen herkese “başardığını” kanıtlamak.
Fakat Bayram’ın hikâyesi, sınıf atlama arzusunun insanı nasıl dönüştürebileceğini de gösteriyor. Zamanla sevgiyi, saygınlığı ve değeri yalnızca mal mülk üzerinden kurmaya başlayan Bayram; hırslarının içinde giderek yalnızlaşan bir antikahramana dönüşüyor.
Roman aynı zamanda 70’ler Türkiye’sinin sosyoekonomik yapısını, Almanya’ya göç eden işçilerin yaşadığı sorunları, köylü-kentli çatışmasını ve 12 Mart döneminin toplumsal etkilerini de başarıyla yansıtıyor.
Adalet Ağaoğlu’nun dili ise oldukça akıcı ve ustalıklıydı. Olaydan çok içsel çözümlemelere yaslanan bir roman olmasına rağmen anlatım hiç yormuyor. Bilinç akışı, iç konuşma, flashback ve ironi gibi tekniklerin dönemi için böylesine güçlü kullanılması da ayrıca etkileyiciydi.
Benim için en çarpıcı nokta ise Bayram karakteriydi. Çocukluğunda yaşadığı yoksulluğa, dışlanmışlığa ve sevgisizliğe rağmen ona üzülmekte zorlandım. Çünkü insanın hayatı her zaman refah içinde geçmeyebilir; insan çalışarak yükselebilir, sınıf atlayabilir, zengin olabilir. Ama bunu yaparken insani değerlerini kaybetmemesi gerektiğini düşünüyorum. Bayram ise hırslarının içinde sevgisini, vicdanını ve ahlakını yavaş yavaş tüketen bir karakterdi.
Sanırım bu yüzden kitabı bitirdiğimde geriye en çok öfke, kırgınlık ve büyük bir yalnızlık hissi kaldı. Fikrimin İnce GülüAdalet Ağaoğlu