Onu anlayabilselerdi, her şey farklı olur muydu?
2026 22. kitabı
Okunma: 14 Mayıs 2026 23:23
Bir sabah uyanıyor ve dünkü görünümden bambaşka biri olarak kendini bulan Gregor'un hikâyesi.. Gregor’un bir böcek olarak uyanışını ve sonrasındaki yaşamını konu alan bu kitap, aslında bize çok derin bir şey söylüyor: Gündelik hayatta monoton, sıkıcı gördüğümüz o hayatın bile aslında ne kadar farklı ve kıymetli olduğunu onu kaybedince anlıyoruz. ​Kitapta geçen şu alıntı benim için kitabın özeti gibiydi: "Bizi anlayabilseydi..." Bu cümle Gregor’un yaşadıklarını tam olarak yansıtıyor. O herkesi anlıyor, herkes için çabalıyor ama kimse onu anlamaya çalışmıyor. ​Beni en çok şaşırtan kısmı ise ailesinin ona karşı davranışları oldu. Böyle bir durumla karşı karşıya kalmak elbette zordur ancak onun öncesini unutup direkt bir "yük" olarak görmeleri ve hemen gelecek planlarına adapte olabilmeleri beni çok şaşırttı. Ailesi mi bu kadar içlerinden sevgiyi unutan birileriydi yoksa kendilerini böyle avutarak acılarını mı unutmaya çalışıyorlar, bilemedim. Ama insanın içindeki o yalnızlığı gerçekten hissettiren bir kitap olduğunu söyleyebilirim..
DönüşümFranz Kafka · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2022267,5bin okunma