2026 6. kitabı
Serenad, ilk bakışta bir aşk hikâyesi gibi görünse de aslında çok daha derin bir tarih, kimlik ve vicdan anlatısıdır. Zülfü Livaneli, bu romanda bireysel bir duyguyu, yani aşkı; savaşların, sürgünlerin ve toplumsal hafızanın içine yerleştirerek çok katmanlı bir yapı kurar. Romanın merkezinde Maya Duran adlı bir üniversite çalışanı vardır. Maya’nın sıradan gibi görünen hayatı, İstanbul’a gelen yaşlı bir profesör olan Maximilian Wagner ile tanışmasıyla değişir. Bu karşılaşma, sadece iki insan arasında gelişen bir yakınlık değil; aynı zamanda geçmişin ağır yükünü taşıyan bir hikâyenin kapısının aralanmasıdır. Wagner’in hayatı, II. Dünya Savaşı sırasında yaşanan Yahudi Soykırımı ve sürgünlerle iç içe geçmiştir. Bu noktada roman, bireysel hafızadan çıkıp tarihsel bir yüzleşmeye dönüşür. Livaneli’nin en güçlü yönlerinden biri, tarihi bir konuyu ders verir gibi değil, karakterlerin duyguları üzerinden hissettirmesidir. Okur, Wagner’in geçmişine yalnızca bilgi olarak değil, acı ve kayıp duygusuyla tanık olur. Aynı zamanda Maya’nın iç dünyası da dönüşür; onun sorgulamaları, yalnızlığı ve kimlik arayışı romanın duygusal omurgasını oluşturur. “Serenad”ın en etkileyici taraflarından biri de aşkın burada romantik bir kaçış değil, iyileştirici ve yüzleştirici bir güç olarak sunulmasıdır. Maya ile Wagner arasındaki bağ, yaş farkı ya da fiziksel yakınlıktan çok, ruhsal bir temas gibidir. Bu ilişki üzerinden yazar, insanın geçmişiyle hesaplaşmadan geleceğe tam anlamıyla ilerleyemeyeceğini vurgular. Roman aynı zamanda Türkiye’nin bürokratik yapısı, akademik çevreleri ve tarihsel olaylara yaklaşımı üzerinden de eleştirel bir bakış sunar. Bu eleştiri sert değil, daha çok satır aralarında hissedilen bir sorgulama şeklindedir. Sonuç olarak Serenad, sadece bir aşk romanı değil; hafıza, sürgün, kayıp ve insan olmanın ağırlığı üzerine yazılmış güçlü bir eserdir. Okuyucuyu hem duygusal hem düşünsel olarak içine çeker ve bitirdikten sonra bile etkisini uzun süre sürdürür.
Alıntı
SerenadZülfü Livaneli · Doğan Kitap · 2020164,2bin okunma