Kendine Yabancı Doğanlar İçin Bir Roman
2026 45. kitabı
Okunma: 15 Mayıs 2026 14:13
Demian insanın yalnızca bir hikâyeyi değil, kendi içindeki bölünmüşlüğü de okumaya başladığı kitaplardan biri gibi geldi bana. Çünkü kitap boyunca Sinclair’in yaşadığı şey aslında yalnızca büyümek değil; kendine yaklaşırken kendinden korkmayı öğrenmek. Ve Hesse bunu çok erken bir yerden, çocukluk üzerinden kuruyor. Zaten kitabın en güçlü yanlarından biri de burada başlıyor. Sinclair daha en başta, “Bunu anlatabilmem için atalarıma gitmem lazım.” der gibi bir kapı açıyor. Çünkü insanı yalnızca bugünü oluşturmuyor; onu yetiştiren insanların korkuları, inançları, bastırılmış tarafları da şekillendiriyor. Kitap boyunca hissedilen en güçlü duygulardan biri, insanın kendi içindeki iyilik ve kötülük arasında sıkışması. Ama Hesse bunu klasik bir “iyi insan-kötü insan” çatışması gibi vermiyor. Daha çok insanın içinde bastırdığı taraflarla yüzleşmesi üzerinden ilerliyor. Zaten Sinclair’in yaşadığı sancı da burada başlıyor. Başkalarına benzememek, yaşıtlarının hissettiği şeyleri hissedememek, bazen kendini üstün görmek ama aynı anda korkunç bir yalnızlık yaşamak… Özellikle şu kısım kitabın ruhunu çok güçlü veriyor: “Kendimi zaman zaman başkalarıyla kıyasladığımda, çoğu kez gurur ve kibir duygusuna kapılıyordum ama bir o kadar da cesaretim kırılıyor, bezgin düşüyordum.” Bu aslında birçok insanın içinden geçtiği ama kolay kolay itiraf edemediği bir duygu. Kendini farklı hissetmekle, dışarıda kalmış hissetmek arasındaki ince çizgi. Ve Hesse bunu fazlasıyla gerçek hissettiriyor. Bir diğer güçlü taraf ise kitabın inanç meselesine yaklaşımı. Körü körüne inanmak mı, yoksa sorgulayarak inanmak mı? Kitap bunu doğrudan cevaplamıyor ama sürekli karakterlerin zihninin içine bırakıyor. Özellikle kendi içinde gelgit yaşayan, inançla akıl arasında sıkışan insanların bu kitapta kendinden parçalar bulması çok mümkün. Çünkü Sinclair yalnızca Tanrı’yı ya da dini sorgulamıyor; insanın kendi karanlığını neden bastırdığını da sorguluyor. Demian karakteri ise burada bir insandan çok bir düşünce gibi duruyor. Sinclair’in içindeki bastırılmış tarafı dürten, onu kendi içine bakmaya zorlayan biri gibi. Onun Sinclair üzerindeki etkisi yalnızca arkadaşlık değil; düşünsel bir yön göstericilik. Bu yüzden kitapta Demian bazen gerçek bir karakterden çok, insanın kendi içinde konuşan başka bir sesi gibi hissettiriyor. Ama kitabın beni en çok zorlayan tarafı, yazarın mistik ve tesadüfi olayları karakterlerin dünyasına fazla yoğun şekilde katması oldu. Her şeye akıl üzerinden yaklaşmaya çalışan biri için, bazı anlar fazla sembolik ve anlamsız geldi. Hesse’nin vermek istediği düşünsel derinliği anlıyorum ama bazı mistik dokunuşlar bende duygudan çok kopukluk yarattı açıkçası. Özellikle kitap sürekli insan psikolojisini ve iç çatışmaları gerçekçi bir şekilde işlerken, bazı olayların fazlasıyla “kadervari” hissettirilmesi o gerçekliği zaman zaman kırıyor. Yine de Demian insanın kendi içine bakmaya başladığında neden huzursuz olduğunu anlatan güçlü bir kitap. Çünkü insan bazen kendini bulmak istemiyor aslında. Kendini bulduğunda göreceği şeyden korkuyor. Ve Hermann Hesse’nin en güçlü yaptığı şey de tam olarak bu huzursuzluğu okurun içine bırakmak.
DemianHermann Hesse · Can Yayınları · 20216,5bin okunma
8 +1'leme
1.748 Gösterim
Yazarın "Bozkır Kurdu" kitabındada buna benzer bir konu var. Merak edip bir ara araştırmıştım. Ailesinin büyük kısmını savaşta kaybetmiş ve uzun süre psikiyatri tedavisi almış.İntihara meyilli bir yaşam sürmüş hep.Bozkır Kurdu kitabında intihara deyinmiş mesela. Bu kitapta varmıydı merak ettim.Yazarı birkez daha denemek isterseniz bu kitabını öneririm. Emeğinize sağlık Alper hocam 👏😊
Alper Turgay
Yeliz Demir Anlsştık😊 okuduktan sonra üzerine konuşuruz.
Son zamanlarda havaların güzelleşmesi ile kitaplarla aramı açtım ama sizin inceleme yazılarınızdan esinlenerek tekrar kitaplığıma yöneliyorum 🌊☀️Okumadığım bir eserdi ama okumak için yola çıktım
Alper Turgay
Kitabın kitaplıkta olması ve yeniden oraya doğru yönelmen çok güzel 😊 Demian kolay bir kitap değil ama insanın içine dokunan, düşündüren tarafı da oldukça güçlü. Umarım çıktığın o yolda sen de güzel bir karşılığı olur 📚
Doyurucu bir inceleme emeğine sağlık naçizane fikrim bu kitabın sizi zorlama sebebi bir önceki kitapla benzerlik taşıması olabilir...
Alper Turgay
Çok teşekkür ederim 😊 🙏. Aslında Siddhartha okurken de çok etkilenmiştim. Oradaki arayış, düşünce yapısı ve karakterin iç sorgulamaları bana da oldukça yakın gelmişti. Bu kitapta da sorguladığı şeylerin çoğunu ben de sürekli düşündüm, hatta hâlâ daha fazlasını düşündüğüm, sorguladığım şeyler bile var açıkçası. Ama beni zorlayan taraf biraz o mistik yaklaşımın tekrar tekrar devreye girmesi oldu sanırım. Mesela karakterin bir şeyi yaşamadan önce bilinmesi, hiç alakasız bir binaya gidip “Sen intihar edecektin değil mi?” gibi sezgisel ve ya da doğa üstü gücün varlığı anların çok yoğun kullanılması bir noktadan sonra bende o gerçek hissini biraz kırdı. Çünkü ortada zaten çok güçlü bir içsel arayış ve psikolojik çatışma varken, mistik tarafın fazla belirginleşmesi beni biraz yordu açıkçası. Yine de insanın kendi içindeki karanlığıyla yüzleşmesini anlatma biçimi gerçekten çok güçlüydü.