2026 37. kitabı
Bizi mutlu eden bir yanılsama, bizi mutsuz eden bir gerçekten daha mı az değerlidir? Kitap Avrupalı bir iş insanının otel lavabosunda Bayan Ming ile karşılaşmasıyla başlıyor. Tek çocuk yapma politikasının insanlar ve özellikle kadınlar üzerindeki psikolojik etkilerini Konfücyüs öğretilerini bol bol kullanarak anlatıyor. Çin edebiyatından birkaç kitap okudum kitapların ana temasını genelde Mao döneminde yaşanan sıkıntılar oluşturuyor bu kitapta da aynı şekilde bir kurgu var. Bayan Ming on tane çocuğunun olduğunu düşünüyor ve hepsinin özelliklerini biliyor anlatıyor fakat onları hiç görmemiş kitabın sonunda gerçek anlaşılıyor fakat beni çok tatmin etmedi olasılık dışıymış gibi geldi. Genel olarak kitap hayatın acı gerçeklerine karşı kurgunun iyileştirici gücünden bahsediyor fakat gerçekleri göz ardı ettiğimiz bir dünyada sadece bazı şeyler varmış gibi davranmak bizi ne kadar mutlu eder. Kısa vadede iyi görünsek de uzun vadede sürdürülebilirliği yok diye düşünüyorum. Yine de kısa ve sürükleyici ve bol altını çizmeli cümlelerin bulunduğu bir kitaptı, Konfücyüs öğretileri en sevdiğim kısımlardı. Çerezlik olarak okunabilir.
Bayan Ming'in Hiç Olmayan On ÇocuğuEric Emmanuel Schmitt · Doğan Kitap · 20257,4bin okunma