2026 14. kitabı
Okunma: 27 Şubat 2026 00:00
Şunu anlayın ki, asıl korkunç olan artık köpek kalbi değil insan kalbi taşıması. Hem de doğada var olanlar arasında en rezilini.” Bazı arkadaşları bu cümle kızdıracaktır muhtemelen. Evet, belki yaradılış olarak bir zaman insanoğlu hayvan soyundan hep daha üstündü. Akıl olarak, mantık olarak, duygu olarak, fiziksel olarak, vs vs.. Ama insanoğlu çağ atladıkça, teknoloji ile birlikte elindeki tüm imkanlarını kolaylaştırdıkça aynı oranda nankör olmaya yüz tuttu. Hayvanlar duygularını ön plana koydukça, insanoglu aklını kullanmayı bıraktı, mantıklı düşünmeyi unuttu, duygularına yenildi.. Yaratılanı Yaradan'dan ötürü seven insanoğlu artık yaratılana eziyet etmeye başladı. Aslında eziyet ettiği kendi vicdanı, ihanet ettiği de Yaradan'dı; fark etmedi. Hiç kızmayın ki geldiğimiz devirde insanoğlu kendinden farklı herkesi ezdi. Rusya'nın hiciv konusunda ustalaşmış isimlerinden biri olan Bulgakov, harika yazılar yazdığı kalemiyle distopik bir konu işlemiş. Profesör ve bilim adamı olan Filip Filipoviç, yardımcısı genç doktor ve yine kendisi gibi bilim adamı olan Ivan Arnoldoviç ile bir deney üzerine çalışma yürütürler. Bunun için gerekli olan sağlıklı ve semiz bir köpek ile cansız bir erkek bedenidir. Sokaktan yaralı buldukları sokak köpeği Şarik'i günlerce besleyip 30 kiloya ulaşmasını sağladıktan sonra, bir gün buldukları erkek kadavra ile deneylerine başlarlar. Deneyin maksadı, amacı ve sorusu şudur: “Bir köpeğin er bezlerini ve hipofiz bezini insanınkilerle değiştirirsek, en fazla ne olur?” Deney sonucu köpeğin yaşamayacağından emin olan 2 doktor da deneyin sonucunda ilginç bir olayla karşılaşırlar. Şarik yaşamaya, daha da fenası insanlaşmaya başlamıştır. Sonrasını gelin kitaptan okuyalım :) Bulgakov kalemini konuşturmayı, okuyucuyu hikâyeye çekip onu orada yaşatmayı, güldürmeyi, düşündürmeyi hep iyi bilmiştir. Köpek Kalbi'nde de yine aynı akıcılıkta bir solukta okuyorsunuz her şeyi. Verdiği “hiçbir baskının, zulmün, zorlamanın, doğal olana müdahalenin mutlak surette mutluluk getirmediği, aksine her şeyi yıktığı” mesajını çok beğendim🩷 Yine hakkında çok şey yazmak istediğim hâlde yer yetmediği için Instagram'a da teessüfümü sunuyorum :)) Köpek Kalbi Mihail Bulgakov
Alıntı
Köpek KalbiMihail Bulgakov · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201925,6bin okunma