···Okunma: 16 Mayıs 2026 15:20 Kesinlikle muhteşem! George R.R. Martin epik fantazi türünün tahtını Taht Oyunları ile kazanıyor. Tolkien gibi müthiş bir anlatıma sahip. Aynı zamanda o kadar akıcı ki parmaklarınız sürekli sayfayı çevirmek için sabırsızlanacak.
Kitabın kapağını kaldırdığınız an gözlerinizi yepyeni bir hayata açıyorsunuz. Bu hayatta şövalyeler, lordlar, leydiler ve ulu kurtlar var. Stark Hanedanı'nın hikayenin başını çektiği bu müthiş seride hikaye bir değil on beş koldan ilerliyor. Aynı zamanda bilinen tüm türleri içinde barındıran kitap tüm okuyucuları girdap gibi içine çekiyor!! Şiddetle tavsiye ediyorum.
1.Kitap ve dizinin 1.sezonunu kıyaslıyoruz.Şunu söylemem gerekir %92 kitapla birebir diyebiliriz.
- Kitapta "Stark ailesi" çocukları diziye göre daha küçükler, mesela sansa kitapta 11 yaşında,Rob ve Jon 15 , Arryn 9...
- metinde sıkça bahsedilen lady catelynin kardeşi edmure ve babası lord hoster tullyden dizide pek bahsedilmiyor,
- dizideki genelde çıplak dolaşan fahişe Ros karakteri kitapta hiç yok, zaten bir miktar daha cinsel öğe dizi içine ilave olarak serpiştirilmiş,
- kitapta arya erkeksi yüz hatli bir kız olarak tasvir edilir, o yüzden kendisini ilk gören “oğlum” diye seslenirler,
- başlardaki jon arrynin ölüsünü izleyen cersei ve jaimenin arasında geçen konuşma kitapta yok,
- aryanın jon snowa ulu kurt nymerianın ona yardımcı olduğunu göstermek istediği, kurdunsa şaşkın şaşkın baktığı sekans kitapta yok, (ne güzel sahneydi yahu hakikaten)
- nedin taht odasına ilk girdiğinde jaime ile diyalogu kitapta yok,
- joffrey piçinin üçüncü bölümde annesi cersei ile ülke yönetimi üzerine diyalogu kitapta yok,
- kral robert, sör barristan ve jaime arasındaki “senin ilk öldürdüğün kimdi” geyiği sahnesi kitapta yok,
- dördüncü bölümdeki fahişe ile viserysin küvet içinde oynaşırken çevirdikleri ejderha geyiği kitapta yok, ama geçmişte targaryenlerin ellerindeki ejderhalar ile nice orduları nasıl telef ettikleri anlatılmakta,
- turnuvada littlefingerin sansaya köpeğin yüzünün nasıl yaralandığını anlattığı bölüm kitapta yok, zira kitapta sandor clegane bunu sansaya kendisi anlatıyor,
- turnuvada sandor clegane ile jaime kapışıyor, clegane kazanıyor, bu kitapta var, dizide yok,
- dizide kralın çevresinde pervane, zırhını giydirip şarabını dolduran iki tane lannister var, dizide tek,
- taht odasında varys ile littlefingerin baş başa kalıp konuşurlarken birbirlerine laf soktukları bölümler kitapta yok,
- renly ile gül şövalyesi lorasın eşcinsel ilişkisi kitapta yok,
- jaime ile eddard stark arasındaki düello kitapta yok! (ne güzel bir sahneydi halbuki.) nedin “beni öldürürseniz tyrion ölür” tehdidi üzerine jaime “adamlarını öldürün” der, çeker gider kitapta, ned ise adamlarını korumak isterken atı ile yere düşer, bacağı atın altında kalıp kırılır.
- branın vahşilerden kurtarıldığı sahnede kitaba göre ulu kurtlar da robba yardım eder, (bir ulu kurt saldırısı sahnesi daha çekemeyiz yeter ulen demiş herhalde yönetmen)
- lord tywinin geyik keserken çadırda jaime ile diyalogu kitapta yok,
- littlefingerin iki fahişesi sevişirken attığı “insanlarla savaşmayacağım, insanları s...eceğim” konulu tiradı kitapta yok,
- abazan theon greyjoyun vahşi kadına yazdığı sahne kitapta yok,
- khal drogo ile kendi adamının düellosu da kitapta yok, khal bir başka khalı ve adamlarını arakhtan geçirirken yaralanıyor, ayrıca dizide altını pek çizmemişler ama şifacı kadının yaptığı ilacı khal drogo çok kaşındırıyor diye çıkartıyor yara üzerinden, gitti tabi sonra dağ gibi adam,
- dizide pek iyi anlatılmamış ama, daenerys 3 ejderhayı uyandırmak için bir büyü deniyor, 3 ejderhanın uyanması için üç can kurban ediyor, drogo, büyücü kadın ve bir at. kendisi ateşten çıktığında aslında saçları da yanmış oluyor ama dizide kıyamamışlar.