·256 syf.····Okunma: 15 Mayıs 2026 20:06 Dokuzuncu Osmanlı padişahı ve 74. İslâm Halifesi Yavuz Sultan Selim...
Sekiz senelik kısacık iktidarına birçok önemli başarı sığdıran bir padişah.
Devletin bekası için kardeşlerini ve yeğenlerini dahi ortadan kaldırmaktan çekinmeyen, yeri geldiğinde en yakın arkadaşlarını bile gözden çıkaracak kadar kararlı bir yönetici.
Etrafı birbirinden güzel cariyelerle çevriliyken hiçbiriyle ilgilenmeyecek kadar eşine bağlı bir koca.
Kendisine domuz leşi gönderen Şah İsmail'e gül lokumu gönderip "Herkes yediğinden ikram eder." diyecek kadar hazırcevap bir lider.
Selimî mahlasıyla birçok şiir kaleme alan bir şair.
Nice padişah var ki çok uzun süre iktidarda kalmalarına rağmen isimleri unutulup gitmiştir. Yavuz Sultan Selim ise sekiz yıl gibi kısa bir sürede Osmanlı topraklarını neredeyse üç katına çıkarmayı başarmıştır. Yavuz Sultan Selim; geceyi uyku, okuma ve ibadet olmak üzere üçe bölermiş. Başarısının tesadüf olmadığı buradan da belli.
Yavuz Sultan Selim'i anlatan birçok kitap okudum ama hiçbiri bu kitap kadar ayrıntılı değildi. Bu kitap Yavuz'u çok yönlü bir şekilde ele almış. (Evlat, baba, eş, arkadaş, yönetici...) Okuyucu bu sayede Yavuz'u daha yakından tanıma imkanı buluyor. Hayatını romanlaştırarak anlattığı için de oldukça akıcı bir anlatımı var. Yavuz'un mütevazı kişiliği ve bir kılıç kadar keskin kararlılığıyla mutlaka tanışmalısınız. Tarihe ilgi duyan herkesin okuması gereken bir kalem.Yazardan okuduğum ilk kitaptı ama son olmayacak.
Kitaplı günler.