221b Baker Sokağına Ziyaret
2026 7. kitabı
Okunma: 02 Mayıs 2026 16:59
Bir süre önce 221b baker sokağına ilk ziyaretim gerçekleşti. Polisiye edebiyatındaki karakterlerin padişahı diyebileceğimiz Sherlock Holmes çıktığında, adını hatırlamadığım bir kitabın ön sözünde bir yazarın/eleştirmenin okuyucuların bu karakteri gerçek sanıp adresini sormaları, ona mektuplar yolladığını belirtmesi bu kitabı edebiyat tarihinde oldukça sağlam bir o kadar da ilginç bir konuma sokuyor kanaatimce. Yayınevi kitabı oldukça akıcı ve kolay okunabilecek, ''su gibi akıp gidiyor'' denebilecek şekilde basmı. Sherlock Holmes karakteri kendi dönemi içinde kesinlikle sıyrılan bir karaktere mizaca sahip olsa da, ben de pek hayranlık uyandıran bir eser olmadı diyebilirim. Bana kalırsa bu karakteri polisiye edebiyatında öne çıkaran özelliği aşırı detaycı olması ve eserde yer alan diğer bütün Britanya polisi ve dedektiflerinden farklı olarak birden fazla dalda uzmanlaşmasından kaynaklanıyor. Bu da cevapların bazen akla hayale bile gelmeyecek yerde olabileceğini hiçbir zaman unutmayan Sherlock'un vakaları çözmesindeki en büyük etken diyebilirim. Kitap akıp giderken birden ABD'nin çorak topraklarında başlayan bir hikaye karşımıza çıkıyor ve bir süre sonra ''bu kitabın içindeki başka bir hikaye mi'' diye kendinize sorarken yazar başarılı bir şekilde ana konuya bağlıyor. İleride diğer Sherlock Holmes romanlarını girizgah olan bu kitaptan daha etkileyici bir tona sahip olmasını umarak kütüphaneme eklemeyi düşünüyorum.
Sherlock Holmes - Kızıl DosyaArthur Conan Doyle · Ren Yayınları · 201718,1bin okunma