···Okunma: 17 Mayıs 2026 23:46 "ŞAMANİZM VE İSLÂM"
İslam’ın hâkim ve muktedir olacağına inanılıyordu. Müslümanların, kâfir efendilere tabi olacağı ve onlara boyun eğeceği bir durum içerisinde olacaklarına dair ne bir açıklama ne de bunun bir tesellisi vardı. Moğolların, beklenmedik seviyede hızlı fetihleri, Müslümanları şaşkına çevirdi ve onları derin bir hüsrana sürükledi. Kuran "Allah, müminlerin aleyhine kâfirlere [onları yenebilecekleri] hiçbir yol vermeyecektir" diyorken, Allah'ın inançsızların Müslümanlara galip gelmesine izin vermiş olması nasıl mümkün olabildi diye düşündüler.
Günümüzde farklı inanç sistemlerini anlamak, kültürel çeşitliliğe saygı duymak açısından büyük önem taşıyor. Şamanizm ve İslâm, kökenleri, inanç esasları ve uygulamaları bakımından oldukça farklı iki dünya görüşüdür.
Şamanizm, insanlık tarihinin en eski inanç sistemlerinden biridir. Temelinde doğa ruhları, atalar ruhları ve gökyüzü tanrısı inancı yatar. Şaman adı verilen din uzmanları, transa girerek ruhlar âlemiyle iletişim kurar, hastaları iyileştirir ve topluluğa rehberlik eder.
Şamanizmin temel özellikleri:
Çok tanrılı/ruhçu yapı
Doğanın kutsal sayılması
Trans ve ritüel danslar
Hayvan sembolizmi
Totemizm
İslâm ise yaklaşık 1400 yıl önce Hz. Muhammed (sav) aracılığıyla vahyedilen, tek Tanrı inancına (tevhid) dayanan son ilahî dindir. Kur'an-ı Kerim ve sünnet temel kaynaklardır.
İslam'ın temel özellikleri:
Kesin tevhid (Allah'ın birliği)
Vahiy ve peygamberlik
Melek inancı
Ahiret ve hesap günü
Namaz, oruç, hac gibi ibadetler
Temel Farklılıklar
Tanrı Anlayışı: Şamanizm'de genellikle yüce bir gök tanrısı (Tengri) yanında birçok ruh ve ilah bulunur. İslam'da ise Allah'tan başka ilah yoktur.
İbadet Şekli: Şamanlar davul, dans ve bitkilerle transa girerken; İslam'da ibadet namaz, dua, zikir gibi bilinçli ve tertipli şekillerde yapılır.
Ahiret Anlayışı: İslam'da cennet, cehennem, sırat köprüsü gibi detaylı bir ahiret inancı varken, Şamanizm'de ruhun göçü ve ruhlar âlemine yolculuk esastır.
Orta Asya'da Şamanizm zemininde İslam'la karşılaşan Türk toplulukları, zamanla İslam'a girmiş ancak bazı eski geleneklerini dönüştürerek devam ettirmiştir. Örneğin, "kam" veya "bakşı" geleneği bazı kırsal bölgelerde halk hekimliği şeklinde sürmüştür. Ancak İslam alimleri, tevhid akidesine aykırı olan bu tür uygulamalara genellikle karşı çıkmıştır.
Şamanizm ve İslâm, birbirinden oldukça farklı iki inanç sistemidir. İslâm, kesin tevhid esasına dayanırken Şamanizm ruhçu ve çok tanrılı bir yapıya sahiptir. İslam'a göre ruhlarla iletişim kurmak, falcılık veya büyü yapmak haramdır. Bugün dünyada milyonlarca Müslüman yaşarken, Şamanizm daha çok Sibirya, Orta Asya, Amerika yerlileri gibi belirli bölgelerde ve modern neo-Şamanik akımlarla varlığını sürdürmektedir.
Her iki sistemi anlamak, farklı kültürlere saygı duymak açısından değerlidir. Ancak bir Müslüman için bağlılık yalnızca Allah'a ve O'nun elçisinin getirdiği dine olmalıdır.
“İslamlaşmış Şamanizm” bir çelişki gibi duyulabilir. Ata yurttan Anadolu’ya uzanan binlerce yıllık yolculukta, Gök Tanrı’nın rüzgarı minarelerde ezanla buluştu mu? Ceren Sungur'un derlediği 14 makaleden oluşan derleme, tam da bu sorunun peşinde.
Önde gelen Türkolog, Moğolog ve tarihçilerin dilimize ilk kez çevrilen araştırmalarına dayanan bu makaleler toplamı, bizi bir soruyla baş başa bırakıyor: Türkler İslam’ı kabul etti ama eski ruhları nereye gitti?
· “İslamlaşmış Şamanizm” nedir? – Resmen Müslüman olmuş toplumların, kamlık ritüellerini İslami bir kılıfla nasıl yaşattığı.
· Rüyada kut nasıl alınır? – Eski Türk siyasi ve ruhani otoritesinin simgesi “kut”un, rüya yoluyla nasıl devralındığı.
· Âşıklar, şamanların mirasçısı mı? – Sazın, kopuzun dönüşümü ve âşıkların toplumsal rolünün şamanlarla paralellikleri.
· Alevi-Bektaşi semahı Şamanik mi? – Turnalar semahındaki dönüş, gök ve yer altı yolculuğu sembolizmi.
· Cin inanışları eski Türk ruh inanışları mı? – “Cin” kavramının arkasındaki ruhlar, iyeler ve öcüler.
· Cinci hocalar ve ocaklıların Şamanizm’le ilgisi – İslami bir unvan altında yürütülen geleneksel tedavi ve ruh çağırma pratikleri.
· Divânu Lugâti’t-Türk’te eski Türk inançları – Kaşgarlı Mahmud’un aktardığı büyü, tören, adak ve “Tanrı” anlayışı.
· Ortaçağ Türk ve Moğol Şamanik gelenekleri – Göksel kurultay, dağ kültü, ölü gömme ritüelleri ve kamların rolü.
· Bugün Kazak ve Kırgızlar – Geleneksel İslam anlayışları, köktenci gruplar tarafından nasıl “bid’at” olarak hedef alınıyor?
Şamanizm denince çoğumuzun aklına davul sesiyle transa geçen, ruhlarla konuşan bir figür gelir. Oysa bu kitap, Şamanizm’e çok daha derin ve katmanlı bir perspektiften bakmamızı sağlıyor. Bu anlatı sayesinde, Şamanizm’in mistik ve ruhsal anlamdaki derinliğini anlamlandırmak gerçekten kolaylaşıyor.
Eser, “Şamanizm İslam’a karıştı bozuldu” gibi tek yönlü bir yargı yerine, karşılıklı dönüşüm fikrini öne çıkarıyor. “İslamlaşmış Şamanizm” ifadesi, aslında çok daha yaygın olan “Şamanlaşmış İslam”ın da kapısını aralıyor. Özellikle Kazak ve Kırgızların köktenci gruplar tarafından tehdit edilmesi konusu, sadece tarihsel değil, güncel bir antropolojik tartışma alanı.
“Türkler zaten Müslümandı” ya da “Şamanizm tamamen bitti” gibi iki uçlu anlatıyı yıkarak gerçek bir senkretizm fotoğrafı çekiyor. Hem kaynaklara hem sahaya dayanan bu çalışma, bir medeniyetin ruh ikiliğini anlamak için eşsiz bir kapı.
Derlemede Türk araştırmacıların yok denecek kadar az olması dikkat çekiyor. Bu durum, “kendi kültürünü başkasına anlattırmak” gibi ironik bir tablo yaratıyor. Kitabın girişinde Ceren Sungur’un bu durumdan hayıflandığı belirtiliyor – ama bu hayıflanma, tercihin kendisini sorgulatmıyor değil. Neden bir Türkolog daha fazla yer almıyor? Yoksa bu alanda Türkçe üretim gerçekten bu kadar mı zayıf?
Makalelerin ortak özelliği, kesin yargılardan kaçınması. Her yazar, bir olguyu (bir ritüel, bir şarkı, bir destan parçası) merceğe alıp onun Şamanik köklerine dair ipuçlarını sıralıyor. Ancak “işte bu kesinlikle Şamanizm’den geliyor” gibi mutlak bir dil yok. Bu, bilimsel etik açısından doğru. Ama okur açısından bazen “Peki ne anladım?” hissi bırakabiliyor.
Örneğin “Rüyada kut nasıl alınır?” sorusuna verilen cevap, muhtemelen birden fazla makaleye yayılmış, dolaylı ve örneklemeli.
Tarihsel bir yolculuğa çıkaran, çeşitli bilgilerle donatılmış oldukça kapsamlı ve donanımlı bir okuma deneyimi sunduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.
Kısacası: Şamanizm ölmedi. O, sadece kıyafet değiştirdi. Ve hâlâ aramızda yaşıyor.
Kitapla Kalın.