"19 Mayıs 1919"
".... tarihimizin en önemli dönüm noktalarından biridir. Atatürk de zaten Nutuk'u bu tarihten başlatır. Hatta ileride doğum gününün tarihi olarak 19 Mayıs'ı seçmesi de böyle açıklanabilir."
İlber Ortaylı kaleminden Dakikalar İçinde Atatürk ve Dünyası kitabı kronik kitaptan 416 sayfa ile 100. yılına özel baskısı kare formatında oluşturulmuştur. ve kitapta Cumhuriyet’in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün doğumundan yetiştiği Selanik kentine, ailesine, askerlik yaşamına, özel hayatına, Millî Mücadele’ye; İnönü Muharebelerine, Büyük Taarruz’a, Cumhuriyet’in kuruluşuna, Lozan ve Montrö’ye, çok partili hayata geçiş dönemine, devrimlere, Atatürk’ün kitap sevgisine, çocuklarla ilişkisine ve ölümüne kadar yaşamının her yönüyle ele alınmıştır.
Bunların yanında İsmet İnönü, Fevzi Çakmak, Kâzım Karabekir, Rauf Orbay, Ali Fuat Cebesoy, Halide Edip Adıvar, Ayşe Afet İnan, Celal Bayar, Börekçizâde Rifat Hoca gibi siyasetten sanata, edebiyata, askerliğe, musikiye kadar etrafındaki isimlerle ilişkilerinden de bahseder.
Dakikalar İçinde Atatürk ve Dünyası, Osmanlı’nın son dönemini ve Cumhuriyet’in ilk yarısını merkeze Kurucu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü alarak konulara göre özel seçilmiş görseller eşliğinde aktarılır.
"Atatürk eğitime çok önem veren, cehaletin yok edilmeden hiçbir yol alınamayacağına inanan; eğitimi, değişimin başat unsuru olarak düşünen bir liderdi."
"Atatürk gerçek bir kitap tutkunudur. Cephede bile kitap okuyacak kadar kitapseverdir. Çocukluğundan beri güçlü bir okuma tutkusu var. Biraz da onun için büyük bir insan."
Atatürk'ün gençlere okumayı tavsiye ettiği kitapları yeniden hatırlatmak isterim.
Atatürk’ün Gençliğe Kitap Reçetesi!
Nutuk : Türk milletinin kendi geleceğini nasıl tayin ettiğini, milli birlik ve irade kavramlarının nasıl hayata geçirildiğini birinci elden aktarır. Döneme ait telgraflar, meclis tutanakları ve yazışmalarla olayları somut delillere ve belgelere dayandırır.
Beyaz Zambaklar Ülkesinde (Grigory Petrov): Bataklıktan zambaklar ülkesine dönüşen bir toplumun hikayesi!
Toplum Sözleşmesi (Jean-Jacques Rousseau): Cumhuriyet’in, demokrasinin ve özgürlüğün fikir babası olarak kabul edildiği Atamızın altını en çok çizdiği kitaplardan biri!
Çalıkuşu (Reşat Nuri Güntekin): İdealist bir öğretmenin Anadolu macerası. Atatürk bu romanı cephede okumuş, tüm genç öğretmenlere rehber etmiştir.
Türkçülüğün Esasları (Ziya Gökalp): Kültür, dil ve kimlik bilinci kazanmak isteyenlerin başucu kitabı. Atamızın "Fikirlerimin babası" dediği vizyon burada gizli.
Sizin bu listeden okuduğunuz veya merak ettiğiniz kitap hangisi? Yorumlarda buluşalım!