Herkese selamlar
Güney Koreli yazar Han Kang ’ın dünya çapında büyük ses getiren ve ona 2024 Nobel Edebiyat Ödülü'nü (ve daha öncesinde 2016 Uluslararası Man Booker Ödülü'nü) kazandıran başyapıtı " Vejetaryen "
Kitap, Gim Yonğhe adında, kendi halinde, sıradan bir hayat yaşayan Güney Koreli bir kadının rüyasında gördüğü vahşi, kanlı sahnelerden sonra aniden et yemeyi tamamen reddetmesiyle başlar. Ancak bu karar, sıradan bir diyet değişimi veya çevre duyarlılığı değildir; Gim Yonğhe ’nin etle birlikte insanlığın getirdiği tüm şiddeti, toplumsal normları ve hatta kendi bedenini reddetme sürecidir.
Kitap oldukça özgün bir anlatım yapısına sahiptir.
Toplamda üç bölümden oluşur ve en dikkat çekici nokta, ana karakter Gim Yonğhe'nin zihnini neredeyse hiç doğrudan okuyamamamızdır. Onun değişimini, hayatındaki üç farklı kişinin gözünden izleriz:
1.Bölüm: Vejetaryen (Kocasının Gözünden): Karısını tamamen sıradan, "itaatkar" ve idaresi kolay olduğu için seçen bencil bir adamın anlatımıdır. Gim Yonğhe’nin et yemeyi bırakmasını toplumsal bir utanç ve kendisine yapılmış bir başkaldırı olarak görür.
2.Bölüm: Moğol Lekesi (Eniştesinin Gözünden): Saplantılı, sanatçı bir video yönetmeni olan eniştenin anlatımıdır. Gim Yonğhe’nin bedenindeki bir doğum lekesini (Moğol lekesi) ve onun bu arzuların ötesindeki halini sanatsal ve cinsel bir saplantı haline getirir.
3.Bölüm: Alev Ağaçları (Ablasının Gözünden): Ailenin tüm yükünü sırtında taşıyan, mantıklı ve fedakar abla In-hye’nin anlatımıdır. Kitabın en derin ve melankolik bölümüdür; kardeşinin deliliğe (ya da aydınlanmaya) doğru gidişini izlerken kendi hayatındaki görünmez hapishaneyi sorgular.
Özetle; Han Kang'a Nobel Ödülü getiren bu eser; zarafetle vahşeti, delilikle aydınlanmayı bir arada sunan, okuyucunun zihnine kazınan sarsıcı bir modern klasiktir.
Kitapla kalın..
VejetaryenHan Kang · April Yayıncılık · 20259,7bin okunma