2026 6. kitabı
Bir kitabın sizi etkilediğini nasıl anlarsınız? Aslında basittir, sizi geçmişe götürmesi, hikâyelerinde size de (yani sizden olan şeylere) ufak çağrışımlar sunması. Bu kitap benim için öyleydi açıkçası. Kitabın ayrıntısına girmek gibi bir gayem çok fazla yok. Sadece bende bıraktığı hissi anlatmak istedim bu kez incelemem de. Ölüm aslında hepimiz için belirsiz bir metafor gibi. Bizden önce bu hissi yaşayacak çok ama çok yakınlarımız bizim hayatla ortak bağımız bir nevi. Nefesimize nefes, anlam katan kişiler. Onlardan birinin nefesinin kesilmesi aslında bizim onunla bağımızın hem ebedi olması, hem de artık bitmesi gibi. İç içe geçmiş iki olgu sanki. Artık dünyada var olmaması ama bir yanda da hep içimizde her hareketimiz de bizle olması. Her kötü ve iyi günde hatırlayacak, anımsayacak olmamız.( Ya da alalade bir günde )Yarım kalmışlık hissi, belki de hiç olmamışlık hissi. Anıları hatırlamak onlardan çıkarım yapabilmekte bir nimet olmalı. Ben kendi babamla ilişkime çok fazla gittim kitapta bazı kelimeler sanki her babada aynı gibi düşündüm zaman zaman. (Belki de bu benim şahsi fikrimde olabilir çok takılmayın :) Bana kitabı tek kelimeyle anlat deseler: (KORKACAK BİR ŞEY YOK) Derdim. Hayatta gerçekten korkacak bir şey yok mu? Her şey olması gerektigi gibi ve biz bu düzene adapte olmak durumunda mıyız? İçimize sindirmek, hatta keyif almak ölüm bile böyle bakınca bir çıkış, bir kurtuluş daha iyiye bir adım değil mi? İnsan acısını, yasını kelimeler üzerinden nasıl bu kadar net hissettirebilir kitapta bunu her sayfada net hissedeceksiniz. Bir günde bitirdiğim bir kitap oldu ve tavsiye ederim. Biraz ağlamak, düşünmek fazlaca ölüm soğukluğu hissetmek isterseniz okumalısınız. :)
Sanki Biraz Ben :)
Bahçıvan ve ÖlümGeorgi Gospodinov · Metis Yayınları · 202514,3bin okunma