2026 28. kitabı
Okunma: 21 Mayıs 2026 22:30
İkinci Yeni akımının en üretken ve felsefi şairlerinden Edip Cansever'in külliyatının ilk yarısını oluşturan "Sonrası Kalır - 1", şairin bireyden topluma, sesten anlama uzanan şiirsel evriminin en çarpıcı duraklarını barındırır. Bu ciltte yer alan "Yerçekimli Karanfil" ve "Umutsuzlar Parkı" gibi eserler, modern kent yaşamının yarattığı bunalımı, yabancılaşmayı ve insanın kendi iç dünyasındaki parçalanmışlığı çok sesli ve dramatik bir yapıyla okura sunar. Cansever, şiirini salt lirik bir coşkudan ziyade, dizeyi bir düşünce aletine dönüştürerek, varoluşsal krizleri ve eşyanın gizli ruhunu adeta sosyolojik bir gözlemci titizliğiyle deşifre eder. "Tragedyalar" ile birlikte şiirine dâhil olan tiyatrovari kurgu ve karakterler geçidi, insanın trajedi karşısındaki çaresizliğini evrensel bir düzleme taşırken dildeki imge yoğunluğunu da zirveye ulaştırır. Bireyin toplumsal çelişkiler içindeki yalnızlığını diyalektik bir kavrayışla şiirleştiren bu ilk cilt, Cansever'in "düşünen şiir" inşasının temel taşlarını anlamak için önemli bir kaynaktır.
Sonrası Kalır 1Edip Cansever · Yapı Kredi Yayınları · 20253,347 okunma