Aşkın ve Sadakatin Bedeli: Acı Çekmiş Kadınlar
2026 54. kitabı
Okunma: 21 Mayıs 2026 23:48
İyi olmanın ödül değil, sınav olduğu bir dünyada; sadakat, aşk ve sevgi, kadınlar için çoğu kez bir bedelin başlangıcına dönüşür. Kitaplığımda okunmayı bekleyen bu eseri William Shakespeare’in Antonius ve Kleopatra adlı eserini okurken fark ettim. Çünkü İyi Kadınlar Efsanesi eserinde de ‘Kleopatra’ karakterine yer verildiğini, o ‘iyi’ kadınlardan birinin de o olduğunu biliyordum. Ancak ‘iyi’ olmaları onlara sadece acı bir bedel olarak döndü. Çünkü bu dünyada iyi olmanın bedeli çoğu zaman sessizce kaybetmektir. İyi Kadınlar Efsanesi kitabından bahsetmek gerekirse Geoffrey Chaucer bir gece rüyasında aşk tanrısını ve kraliçe Alkhestis’i görür. İkili kendisini daha önce yazdığı Troilus ile Cressida adlı eserinden dolayı azarlamaktadır. Çünkü bu eserde kabaca kadınların sadakatsizliğinden, aşktan, sevgiden ve bunların olumsuzluklarından bahsetmektedir. Ölüm cezasına çarptırılan şairi kraliçe bir öneriyle kurtarır ve kendisinden yeni bir eser yazmasını ve bu eserinde dünyadaki iyi kadınlardan bahsetmesini ister. İyi Kadınlar Efsanesi kitabında da Geoffrey Chaucer hem mitolojide kendine yer bulmuş hem de gerçekte yaşamış 9 kadını seçer ve bunların hüzünlü hikâyelerini okuyucuya aktarır. Hikâyeler ‘iyi’ ve ‘sadık’ kadınların tüm hikayelerin sonunda sevdikleri erkekler tarafından uğradıkları ihanetlerle sonuçlanır. Eserin yazılma amacı dünyada sadece kötü diyebileceğimiz kadınların olmadığını tıpkı sadece iyi diyebileceğimiz erkeklerin olmadığını okuyucuya aktarmak diye düşünüyorum. Herkesin okuyabileceği ancak mitolojiye ilgili kişilerin dikkatini ayrıca çekecek hızlıca okunabilecek bir kitap. Keyifli okumalar diliyorum herkese. İyi Kadınlar Efsanesi Geoffrey Chaucer
İyi Kadınlar EfsanesiGeoffrey Chaucer · İmge Kitabevi · 201850 okunma