·192 syf.····Okunma: 22 Mayıs 2026 12:10 Ursula K. Le Guin’in Yerdeniz Büyücüsü kitabını bitirdim. Fantastik bir roman olmasının ötesinde, insanın kendi karanlığıyla yüzleşmesini anlatan çok derin bir hikâyeydi benim için.
Kitap boyunca “isimler”, “denge” ve “gölge” kavramları öne çıkıyor. Yerdeniz’de bir şeyin gerçek adını bilmek onun özünü bilmek demekti; bu yüzden büyü sadece güç değil, aynı zamanda sorumluluktu. Çünkü dünyadaki her müdahale dengeyi değiştiriyordu.
Ged çok yetenekli ama aynı zamanda kibirli bir karakter. Bilmemeyi zayıflık sayıyor, hep en iyi olmak istiyor. Başlarda büyüyü biraz üstünlük kurma aracı gibi görüyor. Peşine düşen gölge ise aslında onun en büyük düşmanının kendi içindeki karanlık olduğunu gösteriyor.
Ogion bu noktada kitabın en önemli karakterlerinden biri. Ged hareket etmeyi ve kendini kanıtlamayı güç sanarken, Ogion sessizliği, sabrı ve dengeyi temsil ediyor. Ged sonunda doğru yolu onun sayesinde buluyor; çünkü gölgesinden kaçmak yerine onunla yüzleşmesi gerektiğini ilk söyleyen kişi Ogion’dı.
Ejderha bölümü de çok etkileyiciydi. Ged’in ejderhanın gerçek adını söylemesi sadece bir tehdit değil, onun özünü bilmekti. Ama aynı anda ejderha da Ged’in içindeki karanlığı görüyordu. Bu yüzden o sahne iki tarafın birbirinin hakikatini tanıdığı bir yüzleşme gibiydi.
Finalde Ged gölgesini yok etmiyor; onu kabul ederek onunla birleşiyor. Çünkü gölge insanın korkuları, kibri, öfkesi ve bastırdığı tarafları. “Artık bütünüm, özgürüm” demesi de bu yüzden önemliydi. Kendinden kaçmayı bırakıp kendi karanlığını kabul ettiği anda iyileşiyor.
Ve sanırım kitabın asıl gücü burada:
İnsan bazen en uzun yolculuğu kendi içine yapıyor.