Ne düşünüyorsun??
Masumiyet MüzesiMasumiyet Müzesi isimli kitapta, Kemal’in Füsun’a olan hisleri sevgi mi, aşk mı, saplantı mı, hastalık mı, ya da nasıl yorumlardınız bu hisleri?
4.280 Gösterim
Kemal’in Füsun’a duyduğu hisler, başlangıçta toplumsal kalıplardan arınmış saf ve sarsıcı bir aşkken, Füsun’u kaybetmenin verdiği suçluluk duygusuyla zamanla yoğun bir saplantıya ve onun dokunduğu nesneleri biriktirme derecesinde bir fetiş hastalığına evrilmiştir. Kemal, acı çektikçe Füsun’u yaşayan kanlı canlı bir kadından ziyade zihninde kutsallaştırdığı estetik bir nesneye dönüştürmüş, fakat bu yıkıcı melankoliyi kurduğu müze sayesinde ölümsüz bir sanat eserine dönüştürmeyi başarmıştır. Bu yönüyle onun hisleri, sahte ve boş bir hayatta tutunabileceği yegane anlamı yaratan, acıyla harmanlanmış dini olmayan dünyevi bir bağlılıktır... Kemal'e kısa bir tavsiyem olacak. "Aşkını ya cesaretle yaşa ya da kaybettiğinde olgunlukla kabul edip yoluna devam et"
Fatih
Ozaman bir çeşit dünyevi bağımlılık Kemal in yaşadığı, doğru mu anladım?
Yeni başlayan biri olarak merakla okuyorum yorumları, çünkü bende şuan bu soruyla meşgulüm:)
Kesinlikle saplantı. Aşk- sevgi öyle bir şey değil.
Fatih
Bir çeşit ruhsal bozukluk mu yani?
Net saplantı en son you diye bir dizide izlemiştim benzer bir durumu.
Fatih
“You” daki herif zaten direk ruh hastası:)
Masumiyet Müzesi’ndeki Kemal’in Füsun’a hisleri bence tek bir kelimeye sığmıyor. İçinde aşk da var, saplantı da, kayıp korkusu da… Hatta biraz “zamanı durdurma” çabası bile Kitap hepsinden ortaya biraz karışık kebap tadındaydı ,ama üzerine bal dökülmüş bir kebap🫠
Kemal'in Füsun'a hisleri yalnızca aşk değil; zamanla sevgi ve özlemin sınırlarını aşarak saplantıya dönüşüyor. Çünkü o, Füsun'u olduğu gibi sevmekten çok, zihninde yarattığı ve kaybetmek istemediği bir duygunun peşinden gidiyor.
Kesinlikle saplantı. Okurken gerçek mi diye düşündüren kitap.