Dokunmadan..
2026 33. kitabı
Okunma: 23 Mayıs 2026 01:27
Başkasının oyuncağı hiç size daha güzel geldi mi? Bize geldi....Nermin Yıldırım’ın Dokunmadan romanı, okuduktan sonra uzun süre üzerimden atamadığım, içimde bir yerlere ince ince dokunan ve ruhumda değmedik nokta bırakmayan muazzam bir yüzleşme hikayesi. Hikayenin başkahramanı, aslında toplumun bize dayattığı o görünmez, etliye sütlüye karışmayan ve hayata parmak uçlarında basarak "dokunmadan" yaşayan insan tipinin tam bir yansıması. Ancak ölümcül bir hastalığa yakalandığını öğrendiği an yıkılmak yerine, *"Ben zaten hiç yaşadım mı ki?"* sorusuyla baş başa kalması beni en çok sarsan yer oldu. Ölüm haberi onun için trajikomik bir şekilde hayata uyanış biletine dönüşüyor ve ömrünün kalan azıcık vaktinde, hayatı boyunca dâhil olduğu ya da sessiz kalarak göz yumduğu adaletsizliklerle, günahlarla hesaplaşmak için kendi vicdan mahkemesini kuruyor. Geçmişindeki insanları bulmak için çıktığı bu yolculuk, aslında sadece onun değil; toplumsal hafızanın, ortak travmaların ve hepimizin içindeki o bitmek bilmeyen kolektif suçluluk duygusunun bir panoraması. Yazarın hayran olduğum o kıvrak, ironik ve kara mizahla yoğrulmuş dili sayesinde, bu kadar ağır ve hüzünlü bir konu asla bir ajitasyon seli haline gelmiyor; aksine her sayfasında altı çizilecek derinlikte, insanı incitirken şifalayan bir anlatıya dönüşüyor. Kitabı bitirdiğimde kendime sorduğum o can alıcı soru içimde yankılanmaya devam etti: Acı çekmemek için hayata teğet geçmek gerçekten bir korunma yöntemi midir, yoksa yavaşlatılmış bir intihar mı? Eğer içinizde bastırdığınız kırgınlıklar, söyleyemediğiniz sözler ve geçmişe dair çözemediğiniz düğümler varsa, bu roman canınızı biraz yaksa da sizi o yüklerden hafifletecek ve gerçekten yaşadığınızı hissettirecek sarsıcı bir başyapıt. Bir puanı kırıyorum bunun sebebi, Rüyalar Anlatılmaz kitabının daha fazla etkilemesi Unutma Beni Apartmanı kitabının daha dokunması... Okuyacak olanlara şimdiden keyifli okumalar. Bu arada Hülya isminden hiç hoşlanmayan ben için kitaptaki hülya başlı başına bir istisna.. Dokunmadan n Nermin Yıldırım
Alıntı
DokunmadanNermin Yıldırım · Everest Yayınları · 202511,5bin okunma