2026 28. kitabı
Okunma: 24 Mayıs 2026 20:46
Merhaba sevgili okur, Kitap için hazırlanmış önsözleri okurken gözüm korkmadı değil. Okuma zevkini ve rahatsızlığı aynı anda hissedecek olmak belirsizliği arttırırken, kitabın sekiz senelik bir araştırmanın ve yazarın iki bin ciltlik uzman kütüphanesinin ürünü olduğunu öğrenmek heyecanımı arttırdı. Eco’nun dil cambazlığı ve uydurukçuluğunu merak ederek ve “Her şey her şeyle bağıntılıdır”, “Göstergebilim” ipuçlarıyla başladığım bir okuma yolculuğu oldu. Üç ay süren bir zaman diliminde tamamlayabildiğim, dokuz yüz sayfalık kitabı iki paragrafta anlatamam tabii ki ama bende bıraktığı izlenimi kısaca özetlemek isterim efenim. Okuma yolculuğum “kabala” üzerine araştırmalar yaparak başladı. Kitabın derinliklerine daldıkça merak ettiklerim arttı. Sonra, gül-haç kardeşliği, kurgu evreni, tapınak şovalyeleri, Hasan Sabbah, nostradamus, büyü, sihir, ebcet, simya, mitoloji, sayıların gizemi, felsefe taşı, batıl inançlar ve bilimsel açıklamalar, gizli örgütler ve daha niceleri… derken kendimi derya deniz bir okuma içinde buldum. Okudukça derinleşen, bildiklerimi buz dağının görünen yüzü gibi hissettiğim bir yolculuğa çıktım. Komplo teorilerinin hangisi doğru hangisi uydurma her şey birbirine karıştı. Zaten yazarın amacı da buydu. Diotallevi’nin dediği gibi: "Düzmece bir metni uğraşa uğraşa yeniden kurarak gerçeğe varmak." Bir “şey”in derinine daldıkça o “şey” tarafından sarılırsınız ve görebildiğiniz tek şey gerçeklerden çok derinine daldığınız o “şey”in kendisi olur. Ve siz bunu gerçekliğin ta kendisi zannedersiniz. Kitabın olay örgüsü tam olarak bunu anlatıyor. Lorenza Pellegrini, Belbo, Riccardo hikayenin baş kişileri. Onların dalgaya alarak başladıkları editörlük yolculuğu içinde kayboluşları ve kendi yalanlarına inanmaları hâli insanoğlunun nesillerdir süregelen komplolara meyilini gözler önüne seriyor. Üç arkadaşın “İnsanlar planlara susamışlardır; onlara bir plan sunarsanız, kurt sürüsü gibi üstüne atılırlar”, diyerek üç ana prensiple yeni komplo teorisi kurup üstüne kendilerinin de inanmalarının ekseninde yazarın derin bilgi birikimine hayran bıraktığı bir eserdi. O herkesçe duyulan, merak uyandıran, gizli zannedilen ya da zannedilmesini sağlayarak açıkça gösterilip gizi başka yerde saklayan, sadece dış görünüşten ibaret olduğunu iddia ettiği masonluk kavramı bile kitaba olan ilgiyi arttıracak türden. Kişilerin olaylara bakış acısını değiştirecek ilginç bir romandı. “Belki de gizem, gökyüzünde değil de yerin yedi kat altındadır kim bilir?” derken buldum kendimi. Kitabı okurken aklımda en sık beliren soru şuydu acaba Eco Göbekli Tepe hakkında ne düşünürdü? Öküzün altında buzağı arayanların anlatıldığı bir kitaptı diyebilirim. Eco öyle çok komplo teorisinden bahsediyor ki hangisi gerçek hangisi değil araştırmak çok emek istiyor. İşin doğrusu ilgimi çekenlere baktım ama büyük oranda kendimi kurguya kaptırmayı yeğledim. Gelmiş geçmiş tüm komplo teorileri ve gizli “şey”kere değinmiş olabilir. Her bölüm epigraflarla başlıyor. Kitabın ilk bölümü “Keter” ve sarkacın tanımlamasıyla başlıyor ve on bölümden oluşuyor, her bölüm bir “sefirot”un adıyla açılıyor. Kurgu devam ederken her bölümde başlıktaki “sefirot”a dair izler görülüyor. Sefirotları şu şekilde özetledim: 1- Keter (Taç) 2- Hokmah (Bilgelik) 3- Binah (Kutsal rahim) 4- Hased (İyilik) 5- Geburah (Güç) 6- Tiferet (Güzellik) 7- Netzach (Evedîlik) 8- Hod (İhtişam) 9- Yesod (Temel) 10-Malkut (Krallık) Uzun zamandır kitaplığımda bekleyip bir türlü surası gelmeyen kitaplara da çok gönderme vardı. Bunlardan bazıları şu kitaplar: Middlemarch/ George Eliot Tom Amca'nın Kulübesi/Harriet Beecher Stowe Dante/ ilahi komedya Shakespeare başta olmak üzere çok fazla yazara gönderme vardı. Eco’nun kelime oyunlarını çok sevdiğini de söyleyebilirim efenim. Bu kadar komplo teorisi ile dolu bir kitabın adının neden Fcoucault Sarkacı olduğunu yine bir komplo teorisiyle bağdaştıracağını tahmin etmeliydim. Evrenin tüm bilimlerinin bir araya toplayan tılsıma olan benzerliği ilginçti. İlgilisine tavsiye edilecek kitaplardandı. Komplo teorisi meraklıları da okuyabilir efenim.
Foucault SarkacıUmberto Eco · Can Yayınları · 20211,946 okunma