Foucault Sarkacı

Il Pendolo Di Foucault

PANTA REİ*
2022 9. kitabı
Okunma: 23 Nisan 2022 18:12
Kitap 900 sayfa olduğundan incelemeye başlamadan evvel minik uyarılar yapmayı bir görev sayıyorum. Hazır mısınız? Öncelikle, bu kitabı taşımak ve okumak hiç kolay değil. Hatta başlamaya karar vermek bile bir o kadar zor. Bu uyaranlar sizde bir önyargı yaratmamalı ama azıcık korkutmalı:) Hafiften bir ürperti hissettiyseniz devam edebiliriz o vakit; Üstelik dipnotlar alışık olduğumuz üzre sayfanın altında değil kitabın sonunda! Bu beni çok zorladı, sürekli arka sayfaya git, dipnotu bul derken okuduğunuz sayfanın kaybolması an meselesi. Ben son okuduğum sayfa dışında dipnot sayfalarının arasına da bir kitap ayracı koyarak işimi kolaylaştırdım, tavsiye ederim. Ayrıca dipnotların öncesinde de sözlükçe bulunuyor. Terimler öyle çok ki buraya da sürekli dönmek gerekiyor. Kol kası yapmak olası. İyice gözünüz korktuysa ve vazgeçmek üzereyseniz hemen uzaklaşın lâkin inceleme başlıyor:) Meraklısına hitap eden kitaplar arasında sayılabilecek nitelikte, konusunda kültürel bir alt yapı gerektiren bir eser. Ben Eco yazdığı için okudum. Yoksa kimse bana ‘gizemli şeyler’ hakkında yazılmış bir kitap okutamazdı. Onun hayal dünyasının beynimin içinde mısır patlatılıyormuş hissi vermesini seviyorum. Üstelik konu ‘din ve kitle psikolojisi’ üzerinde yoğunlaşıyorsa benim için dokuz yüz sayfa iz sürmeye değer… İnsan psikolojisinin sonuçları nereye varacak ve daha ne kadar bedel ödeyecek insanlar? Kitapta yazdığı gibi; “ Bazen insanın bir şeyi kanıtlamak için ölmesi gerekir.” İnatla, ölümüne de olsa aramak, bulacağına inanmak, sahip olma hırsı ve kazanmak kelimelerini boşuna bulmamış insanoğlu. Demek ki hisleri bu kelimelerde yaşıyor. Yoğun duygu seli içinde yalnızlığını yok etmek için onu inkâr edercesine var olmaya çalışması, toplumsallaşması, sınıfsal düzenler ve hiyerarşik yapılar içinde
Foucault Sarkacı - Umberto Eco
2025 27. kitabı
Okunma: 30 Kasım 2025 00:00
- Noldu gene neyi düşünüyosun böle ? - Foucault Sarkacı hakkında bir inceleme yazmak istiyorum. Okumayı düşünenlerin bilmesini istediğim şeyler var. - Demek baya beğendin ve tavsiye ediyosun öle mi? - Tavsiye konusunda emin değilim. Zor bir okumaydı. Yarım bırakmayı bile düşündüm. - O zaman tavsiye etmedine dair bişeyler yazıcaksın. Gömme yazısı olucak! Oh en sevdiim. - Umberto Eco u mu? Bu çok mümkün görünmüyor. Ufak bir araştırma yapan herkes onun yazar, eleştirmen ve düşünür kimliğinin yanında ortaçağ tarihi üzerine uzman bir bilimadamı - tarihçi olduğunu görebilir. - Ooo iyimiş. Merak ettim kitabı. Filimi çıkarsa izlerim belki. - İlk kitabı Gülün Adı la tanımıştım yazarı. Bir insan bu kadar şeyi nasıl bilebilir, dedirtiyordu. Carl Sagan bile doğulu tek bir bilimadamın varlığını kabul etmezken, o hiç çekinmeden onları tanıtıyordu hatta övüyordu. Kendi kendime “bu nasıl batılı” demiştim. İşte bu referansla okumaya başladığım Foucault Sarkacı bütün bunların üstüne araştırma ve kurgusuna sekiz yıl harcanmış daha kapsamlı bir eser. - “Daha hızlı daha öfkeli” diyosun... - !? - Güzel bir filmin devam filmi kanka. Kitap okumuyoruz ama “biz de deriniz yani şepma” ;) Neyse sen devam et. - Neyse… Tarihsel bir roman yazmamış, tarihi romanlaştırmış! Zaten eser ansiklopedik roman sınıfına giriyor. İşte okuyucu için zorluklar burada başlıyor.
2025 46. kitabı
Okunma: 15 Eylül 2025 00:15
Umberto Eco’nun Foucault Sarkacı romanı 1988 yılında yayınlanmış. Yayınlandığı günden itibaren edebiyatın en yoğun, en karmaşık ve bir o kadar da ironik metinlerinden biri sayılıyor. Eco bu romanında, insan zihninin anlam yaratma açlığını, rastlantıları bile “gizli plan” haline getirme eğilimini, tarihsel ezoterik geleneklerin hem cazibesini hem de tehlikesini incelikle işlemiş. Bize sordurduğu en temel sorulardan biri şu: İnsan neden irrasyonel inançlar üretir ve neden bunlara inanır? Romanın anlatıcısı Casaubon (George Eliot’un Middlemarch’ında da bu isimle bir karakter varmış, o kitabı okumadığım için burda bir gönderme varsa da ben anlamadım) doktora tezini Tapınakçılar üzerine hazırlayan, başta tamamen rasyonel ve eleştirel bir bakış açısıyla hareket eden bir karakter. Ezoterik gelenekleri ve komplo teorilerini ciddiye almıyor; onları yalnızca tarihsel malzeme ve entelektüel araştırma nesnesi olarak görüyor. Ancak roman ilerledikçe bu mesafeli rasyonalizmin yerini, anlam arayışının tuzağına düşme riskinin aldığını görüyoruz. Diğer önemli karakter Belbo, çocukluğunu savaş sonrası İtalya’da yaşamış. Faşist yönetimin baskıcı yılları, ardından gelen partizanların hâkimiyeti ve ideolojik çalkantılar onun benliğini, kişilik yapısını derinden etkilemiş. Belbo’nun anıları, romanın ezoterik tartışmalarının yanında bir tarihsel gerçeklik zemini oluşturuyor. Belbo özelinde gizli planlara inanma ihtiyacının sebeplerinden birini görüyoruz. Kaotik, güvensiz ve şiddet dolu bir dünyada büyük bir plan fikri insanlara güven ve bütünlük hissi veriyor. Eco bizi roman boyunca adeta ezoterizm bilgi yağmuruna (yağmur da ne, dolu, sel, tipi... :)) maruz bırakıyor. Tapınakçılar, Cizvitler, Gül-Haççılar, Kabala, hermetizm, okült semboller, simya, astroloji, masonluk… Listenin ucu bucağı
Foucault SarkacıUmberto Eco · Can Yayınları · 20211,948 okunma
Komplo teorileri, gerçek bir plan,gizin içinde bir giz.
·912 syf.·
2019 11. kitabı
Dünyada her şey birbirleriyle bağlantılı mıdır? Bir plan kurmak,bu planı uygulamak planın gerçek olduğu anlamına gelir mi? Ya yaşadığımız dünya tamamen bir komplo teorisinden ibaret ise? Komplonun komplo olması için bir gize mi ihtiyaç vardır? Umberto Eco'nun yazımı 8 yıl süren,ayrıntılı araştırma gerektiren, içinde bir çok kütüphaneye bedel bilgiler barındıran,500 yıllık bir serüveni anlatan Foucault Sarkacı bu soruları sormakla kalmıyor,sizi bir planın içerisine dahil ederek aynı zamanda cevapları da vermenizi sağlıyor. Kitap ,Bir filolog olan Casaubon'ın Paris'te bulunan Foucault Sarkacı'na gitmesiyle başlıyor. Sarkacı gözlemleye gelen,oradaki görevlilerden gizlenen Casaubon flash-back ile bizi geçmişe götürüyor. Casaubon ,Yayınevinde editör olarak çalışan Belbo ve Diotallevi ile tanışarak hazırlamakta olduğu bir tez için onlardan yardım istiyor,bir gizemin peşinden koşan üç arkadaşa bu konuda yardımcı olan biri daha var; Abulafia adında bir bilgisayar. Tabii bildiğimiz bilgisayar değil bu, şifreler çözen,şifreler oluşturan, mükemmel bir plan yaratan süper bilgisayar. "Gerçekten bir Plan varsa, başarısızlığa uğramak söz konusu değildir." Tez'den yola çıkarak bir gizemin peşine düşen üç arkadaş,kendilerini kontrol edemedikleri bir planın içerisinde buluyorlar. Komplolar ve Gizlerle dolu bir çok şey karşılarına çıkıyor; Kabbala,Tapınakçılar, Gül- Haç kardeşliği, Gizli Örgütler, Yuvarlak Masa Şövalyeleri, Haşhaşiler, Masonlar, Cizvitler.. Haçlı Seferleri,2.Dünya Savaşı,Sağ-sol çatışması,Çarlık Rusya... Hitler, Newton ,Bacon, Hasan Sabbah, Shakespeare... Yahudiler, Hristiyanlar, Müslümanlar Kudüs, Mısır ,Paris, Milano... Mistisizm, Faşizm.. ve daha bir çok şey.. İnanın bu saydıklarımın hiçbiri rastgele değil,hepsi birbiriyle bağlantılı.. "her zaman, her
2026 12. kitabı
Okunma: 02 Mart 2026 23:37
Umberto Eco’nun dinler tarihi, semboller, tarikatlar ve ülkelerin geçmişine dair bilgisi gerçekten hayranlık uyandırıcı. Yer yer anlamakta zorlandığım kısımlar olsa da, kurduğu büyük kurgu ağı beni sayfalar boyunca sürükledi. Bu kitap bana şunu düşündürdü: İnsan zihni bazen anlam ararken kendi gizemlerini de yaratabiliyor. Gerçek ile kurgu arasındaki çizgi ise çoğu zaman sandığımızdan daha ince. Okuması sabır isteyen ama zihni zenginleştiren bir yolculuktu. Belki de romanın en güçlü tarafı şu soruyu sorması: Gerçek ile kurduğumuz hikâyeler arasındaki sınır nerede başlıyor?
KOZMİK APTALLIK
2021 11. kitabı
Okunma: 18 Ocak 2021 14:21
Toplumsal komplo kuramı... Tanrı'yı bırakıp sonra da, "Tanrı'nın yerinde kim var şimdi?" diye sormaktan kaynaklanır. KARL POPPER (s.817) __________ Foucault Sarkacı, Umberto Eco’nun 1988 yılında yayınlanan romanıdır. Sekiz yıllık çalışmanın, derin bir araştırmanın ve iki bin ciltlik uzman bir kitaplığın ürünü olan bu dev eserde Eco, bizlere tek bir noktaya indirgeyemeyeceğimiz bir zenginlik sunuyor. Romanların karakteristiği haline gelen bu özellik nedeniyle, onun romanları edebiyat dünyasında bilim-roman veya Eco-roman olarak adlandırılıyor. Foucault Sarkacı, her biri Kabalistik evren anlayışının on parçasının isimlerini taşıdığı on bölümden oluşmaktadır. O zaman, bu anlayışa daha yakından bakalım. Öğretiye göre, tanrının en mutlak ve mükemmel haline Ein Sof denmektedir. Ein Sof’dan yukarıdan aşağıya on farklı alem sudur eder. Her bir alemin genel adı, parlaklık anlamına gelen sefiradır (hepsine sefirod). Her sefira Tanrının yeniden şekil aldığı bir alemdir. Aşağıya doğru bu hareket, Tanrının en mutlak halinden uzaklaşmak ama aynı zamanda kendi içinde saklı olan gücün varlığını açması anlamına gelmektedir. Malkut adındanki son sefirada ise yaşadığımız alem oluşur. Sırasıyla sefiralar şu şekildedir: Keter (Taç, Bir olan, Birlik) Hokmah (Bilgelik, baba) Binah (Anlama/anlayış, ana) diğer tüm sefiralar bunlardan oluşur. Hesed (izzet/yücelik) Geburah (Öfke) Tiferet (Güzellik) Nezah (Zafer) Hod (Güç) Yesod (Sağlamlık/temel) Malkut Bunlar tüm mahlukata tecelli ederler. Bu öğretiden çıkarılan ahlaki sonuca göre ise insanın bu dünyadaki görevi, Malkut’tan başlayarak Keter’e, oradan da Ein Sof’a yeniden dönüşü sağlamaktır. Yani amaç, Çıkış’tır. Yeniden çıkış süreci ise Mesih’in gelişiyle başlayacaktır. Yine öğretiye göre, Ein Sof’un içerisinde bulunan ağır enerji veya nur,
2014 423. kitabı
Umberto Eco benim uzaylı diye tabir ettiğim fenomen insanlardan. Yazdığı her kitabının okunmaya değer olduğunu düşündüğüm bilgi birikimi inanılmaz bir yazar. Konuya hakim, detaycı uslubuyla okuyucuyu ele geçiriyor. Kitapları bir solukta okunması mümkün olmasa da sindire sindire anlamaya hazmetmeye çalışarak zaman ayırılması durumunda kazanımı eşsiz. Foucault Sarkacı derin bir felsefenin (kabala) gizemle örüldüğü okuyucuyu son sayfaya kadar merak ve ilgiyle okumaya sevk eden bir kitap. Bu kitabı okurken takıldığım kelimeleri ezotorik ansiklopedi , orda takıldığım kelimeler için de başka bir ansiklopedi sözlük yardımıyla desteklemeye çalıştım . Problem ordan oraya okuyup anlamak için dolaşırken sık sık kaybolmamdı. Çok zorlandım, kesinlikle keyif aldım ama tam olarak anlayabildim mi hiç bir fikrim yok ........ Konuya ilgisi olan okuyucular için meydan okuma niteliği taşıyor ki bence bu bile kitabın okunması gerektiğinin göstergesi
2017 66. kitabı
Okunma: 18 Eylül 2017 14:24
Üzülerek söylüyorum ki kitap Şadan Karadeniz'in "Öztürkçe" takıntısı yüzünden o kadar zorlama bir çeviriye maruz kalmış ki, neredeyse her sayfada insanı çileden çıkaracak şeylerle karşılaşmak mümkün. Kesinlikle tekrar çeviriye girmesi gerektiğini düşünüyorum. Öztürkçe desteklenebilir mutlaka. Fakat her kavramı, her terimi Türkçeleştirmeye çalışmak çok çocukça bir çaba. Hele ki Foucault Sarkacı gibi Kabala, Tapınak Şövalyeleri ve benzeri Ortadoğu'da başlayıp gelişmiş; özellikle Kudüs, Mısır Lübnan civarında şekillenmiş kültürlerden bahseden bir kitapta Arapçanın, Farsçanın ve İbranicenin etkilerini yok etmeye çalışmak bütünüyle yanlış. Örneğin çevirmen bir bölümde asteroid, meteor gibi astronomik terimleri direkt kullanırken "galaksi" yerine gök ada terimini aynı cümlede ve aynı paragrafta birlikte kullanarak saçma sentezlerde bulunuyor. Kitap çok akıcı, gerçekten içine çekiyor insanı ama çeviri yakanıza yapışıp "o kadar kolay değil " diyor.
Foucault Sarkacı
2026 8. kitabı
Okunma: 14 Mart 2026 23:36
Romanın adı fizikçi Leon Foucault tarafından yapılan deneye dayanır. Dünyanın döndüğünün kanıtı olarak gösterilir. Romanda gerçekliğin değiştirelemeyeceğini simgeler. Romanın anlatıcısı Casaubon ile diğer editörler Belbo ve Diotallevi; Tapınak Şövalyeleri, gizli tarikatler, simya, Kabala ve birçok konuda yazılmış kitapları incelerler. Tapınak Şövalyelerinin dünyayı yönetmek için bir "plan"larının olduğu komplosunu ortaya atarlar. Gerçek ile kurgu birbirine girer. Umberto Eco bu kitapla insanlara birçok eleştiri getirir: Gerçekleri saptırmak basittir, bilgi yorumlandığında tehlikeli hale gelir, insanlar gizli hikayeleri sever… Kitap; tarihi, felsefi ve dini ögelerin çok fazla olduğu, okuması zor, anlaşılması zaman alan çok zengin bir romandır. Sadece bir roman değil entelektüel bir eserdir. Gülün Adı ve Prag Mezarlığı kitaplarına göre daha karmaşık yapısı vardır. Yoğun tarihsel bilgiler, dini ve felsefi tartışmalar, semboller, gerçek ile kurgunun karışımı vardır. Eco sevenlerin zevkle okuyacağı bir kült eser.
2025 4. kitabı
“Gerçeklik, bazen bir oyunun çok ileri gitmesiyle ortaya çıkar.” Bir roman değil, bir labirent. Eco'nun bu dev yapıtı; tarih, komplo teorileri, simgeler, ezoterik metinler ve insan zihninin sınırsız kurgu gücüyle örülü bir metin. İlk bakışta "komplo teorilerinin romanı" gibi görünse de, aslında hakikat ile hayal, bilgi ile yanılsama arasındaki tehlikeli sınırı sorgulayan felsefi bir eleştiridir.

Umberto EcoYazar · 65 kitap
Umberto Eco (d. 5 Ocak 1932, Alessandria), İtalyan bilim adamı, yazar, edebiyatçı, eleştirmen ve düşünür. Takma ismi Dedalus'tur. Dünya kamuoyunun gündemine Gülün Adı ve Foucault Sarkacı gibi romanlarıyla giren İtalyan yazar, aynı zamanda Orta Çağ estetiği ve göstergebilim dalının ustalarındandır. Eco, 1971'den bu yana Bologna Üniversitesi'nde profesör olarak çalışmaktadır ve yapısalcılık sonrası göstergebilim gelişmelerine önemli katkılarıyla tanınmaktadır. Eco, yüksek lisans ve doktora çalışmalarını Thomasçılık akımı ve bu akımın estetik anlayışı üzerine yaptı. Tarihçi, filozof, Orta Çağ uzmanı, James Joyce üzerine derin araştırmalar yapmış bir yazar. Yazarın ilk romanı Gülün Adı 1980'de yayımlandı. 1962'de Torino Üniversitesi'nde doçent, 1969'da ise Floransa Üniversitesi'nde görsel iletişim dalında profesör oldu. 1971'de Bologna Üniversitesi'ne geçti ve 1975 yılında bu üniversitenin Gösteri ve İletişim Bilimleri Enstitüsü'nün başına getirildi. Eco'nun çalışmaları 1960'ların ortasından itibaren avantgarde yapıtlara, kitle kültürüne yönelmiştir. Son dönemlerde ise, güncel olay ve olguları da ele alan çalışmalar yapmaktadır. Bu çalışmalar arasında edebiyat eleştirileri, tarih ve iletişim yazıları önemli bir yer tutmaktadır. Eco özellikle tarih bilgisiyle süslediği eserlerinde tam bir ustalık gösterir. Özellikle Baudolino adlı eserinde Bizans ve IV. Haçlı Seferi hakkındaki anlatılar sürükleyicidir. Roland Barthes'tan sonra, "ayrıntıların anlamı" ya da "ayrıntıların sosyolojisi" adı verilen bir anlayışın önemli köşe taşlarından birisi olan Umberto Eco'nun pek çok eseri Türkiye'de yayınlandı. Kasım 2005 ve Haziran 2008 tarihlerinde ABD'den Foreign Policy ve İngiltere'den Prospect dergilerinin internet üzerinden okuyucu anketleri ile oluşturduğu Dünyanın ilk 100 entellektüeli listelerinde, 2005 yılında 2., 2008 yılında 14. sırada yer almıştır.