BOTTER APARTMANI
AYŞE ÖVÜR
Mazi'nin izlerini bugünün hissiyatı ile buluşturan etkileyici bir roman okudum. Çok çok beğendim. Hikayenin merkezinde yer alan Botter Apartmanı, sadece bir bina değil; içinde yaşanan hayatların, saklanan sırların ve maziden bugüne taşınan duyguların sessiz tanığı olarak karşımıza çıkıyor.
Mekan betimlemeleri oldukça güzel... İnsan kendini Botter Apartmanı’nın koridorlarında dolaşıyor gibi hissediyor.
Kaan eğitimini yurtdışında tamamlamış başarılı bir psikiyatristtir. Geçmişte ailesiyle yaşadığı Botter Apartmanı’nda anne ve babası öldükten sonra, erkek kardeşi de başka bir eve taşındıktan sonra tek başına yaşamaya devam eder. Eşyaları bile hala muhafaza etmektedir... Alt katta yaşayan babaannesi ve dedesinin evini muayenehane çevirir.
Danışanlarını burada kabul eder. Ailevi yaralarını iyileştirecek olan danışanı Zehra ile tanışır. Zehra ile bambaşka hayatlardan gelseler de Zehra’nın sorunları Kaan’ın kendi geçmişiyle yüzleşmesine sebep olur.
Vakti zamanında Botter Apartmanı, II. Abdülhamit'in saray terzisi olan Jean Botter tarafından yaptırılır. Apartman hem bir moda evi, hem terzihane, hem de aile bireylerinin yaşayacağı şekilde tasarlanır. Osmanlı'nın başmimarı Raimondo’nun eseri olan apartman, çok şık ve özenli kabartmalarla ayrıca apartmanı koruduğuna inanılan kadın başı figürleriyle süslenmiştir.
Günün birinde İtalyan mimar Esta, büyükbabasının inşa ettiği apartmanın gizemli hikayesini merak edip İtalya’dan İstanbul’a gelir. Esta ve Kaan’ın yolları kesişir. Böylece Botter Apartmanı’nın yapıldığı dönemden günümüze uzanan güzel ve hüzünlü sırları yavaş yavaş gün yüzüne çıkar. Bu sırların içinde sadece İtalyan mimar Raimondo değil, Kaan'ın kendi aile sırları da barınmaktadır. Eseri çok beğendim, naçizane tavsiye ederim.
Botter ApartmanıAyşe Övür