Nietzsche – Zerdüşt
2025 1. kitabı
Nietzsche’nin Böyle Buyurdu Zerdüşt’ü, sadece bir felsefe kitabı gibi okunmuyor. Daha çok, insanın kafasını kurcalayan uzun bir iç konuşma gibi. Bazı sayfalarda ne anlatmak istediğini hemen anlıyorsunuz, bazı yerlerdeyse durup tekrar okumak gerekiyor. Ama sanırım kitabın etkisi de biraz buradan geliyor. Kitapta Zerdüşt adında bir karakter var. Yıllarca dağda yalnız yaşadıktan sonra insanların arasına geri dönüyor ve düşündüklerini anlatmaya çalışıyor. Fakat kimse onu tam olarak anlayamıyor. Zaten Nietzsche burada klasik bir hikâye anlatmıyor; kitap daha çok konuşmalar, kısa düşünceler ve sert çıkışlarla ilerliyor. Nietzsche’nin en çok bilinen fikirleri de burada karşımıza çıkıyor. “Tanrı öldü” sözü mesela, ilk duyulduğunda sadece provokatif bir cümle gibi geliyor. Ama kitapta anlatılmak istenen şey biraz daha farklı. Nietzsche’ye göre insanlar artık hazır anlamlara tutunamıyor ve bu yüzden kendi hayatlarının sorumluluğunu almak zorunda kalıyor. Bir de “üstinsan” fikri var. Ama bu, çoğu kişinin düşündüğü gibi üstün ırk ya da kusursuz insan fikri değil. Daha çok, sürü psikolojisinden çıkabilen ve kendini aşmaya çalışan insanı anlatıyor. Kitabın en rahatsız edici tarafıysa bence “ebedi dönüş” fikriydi. Yani aynı hayatı sonsuza kadar tekrar tekrar yaşayacak olsan, yine aynı seçimleri yapar mıydın? İnsan bunu düşününce ister istemez kendi hayatına dönüp bakıyor. Kolay okunan bir kitap değil ama bittikten sonra etkisi uzun süre kalıyor. Özellikle bazı cümleler, okuduktan günler sonra bile akla geri geliyor.
Böyle Buyurdu ZerdüştFriedrich Nietzsche · İlya İzmir Yayınevi · 201347,6bin okunma