2026 23. kitabı
Okunma: 28 Mayıs 2026 12:45
Nizamülmülk-Siyasetname Yıllardır merak ettiğim Siyasetname’yi sonunda okuyabildim. Okunması zor ve sıkıcı bir kitap olacağını düşündüğüm için sürekli olarak erteliyordum ama hiç de öyle değilmiş. Çok akıcıydı ve keyifle okudum. Nizamülmülk bu kitabı Sultan Melikşah’ın emriyle yazıyor. Sultan tüm vezirlerine devlette gördükleri noksanlıkları, kendisinde ve yönetiminde eksik gördüklerini ve tavsiyelerini kaleme almalarını istiyor. Nizamülmülk de bu kitabı kaleme alıyor. İlk başta 39 bölümden oluşacak şekilde kitabını yazıp sunuyor ama daha sonra Şii ve İsmaili tehlikelerinden dolayı padişahı uyarmak için kitabına ilaveler yaparak kitabı 51 bölüme çıkartıyor. Kitabın sonradan yazılan ek kısmı padişahı fasık olarak gördüğü mezheplerden uzak tutmak için aktardığı tarihi olaylardan oluşuyor. Bu kısımda daha önce kısmen adlarını duyduğum mezheplerle ilgili hep malumat sahibi oldum hem de Ehl-i Sünnet’in bu mezheplere olan yaklaşımını öğrenmiş oldum. Kitabın orijinal kısmı ise günümüzde bile bir yöneticiye verilecek güzel tavsiyeler içeriyor. Tavsiyeleri inceleyince günümüzde geçerliliğini koruduğunu fark ettim. Bu yönüyle Nizamülmülk’ün tarihe meydan okuyan bir kitap yazdığını fark ederek onun ne kadar bilge bir vezir olduğuna bu sefer birinci elden öğrenmiş oldum. Siyaset ve tarihle ilgilenen herkese tavsiye ederim.
SiyasetnameNizamülmülk · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20234,693 okunma