2026 2. kitabı
Okunma: 13 Mayıs 2026 00:00
Hazır yağmur öncesi serin hava keyfimi yerine getirmişken biraz geç de olsa inceleme yazmak istedim. Öncelikle bayramınız mübarek olsun dostlar umarım daima sevdiklerinizle beraber mutlu bayramlar geçirirsiniz. Önce konu ile başlayacağım. Alice danışman hocasının ölümünün ardından hocasını cehennemden çıkarmak üzere bir plan yapar. Pentagram adını verdikleri büyüler aracılığıyla bunu sağlama peşindedir. Hocasının kendisine sağlayacağı prestiji elde etme yolunda danışman hocasının peşinden cehenneme inmek ve onu geri getirmek zorundadır. Ancak aynı şeyi hedefleyen başka bir öğrenci daha vardır. Peter. Mecburi beraber cehenneme inmek zorundadırlar. Bu sırada keşfedecekleri ve öğrenecekleri çok şey vardır. Kuang okumaya Babil ile başladım ve Katabasis ile devam ediyorum. İki kitapta da ortak gözlemlediğim bir şey var. Kuang bilgi yüklemesi yapmayı çok seviyor zira bu Babil adlı kitabında çevirmenin yarım sayfa dolusu dipnot vermesine bile neden oluyor. Katabasis için yarım sayfa olmasa da dipnotlar yine çok fazla, cehennem hakkında araştırma yapmış çok fazla bilim adamı var ve onlardan alıntılar, anlatılarla dolu. Yani ara ara bağlamdan kopmak kaçınılmaz oluyor. Kuang'ın bu yanını hem çok seviyorum hem de bir yanım nefret ediyor gibi. Çünkü anlayamıyorum ama aynı zamanda da zihni beni büyülüyor. Korkutabilir belki bu dediklerim sizi ama kitap bittiğinde bence soru işareti kalmıyor. Diğer kitaplara ya da yazarlara benzer bir fantastiği ya da bilim kurgusu yok. Gerçekten özgün ki bu da onca bilgi ve karmaşaya rağmen kendisini okutturan en temel şey bence. Karakter gelişimini de gayet iyi veriyor. Kitabın başındaki Alice ve Peter ile kitabın sonundaki Alice ve Peter arasında çok fark var. Birbirleri ile olan ilişkileri de güzel yavaş yavaş olması gerektiği gibi ilerliyor. Okumasının bu kadar uzun sürmesi tamamen benden kaynaklanıyor. Odak süremi düzeltmeye çalışıyorum. Yazım dili anlaşılır. Dediğim gibi tek sıkıntılı nokta okurken bir romanın yanı sıra sanki ansiklopedi de okuyor olabilirsiniz. Evreni okurken gözünüzün önünde canlandırabileceğiniz şekilde anlatıyor. Cehennemin her bir katını anlayabiliyor, canlandırabiliyorsunuz. Yani ne diyebilirim bilmiyorum. Etkileyici bir kadın. Bunları araştırmak ve bu konular üzerine kitaplar yazmak çok zor ve sağlam, yaratıcı bir zihin gerektiriyor. Ayrıca kendisinin dilbilime takıntısı var galiba okuduğum iki kitabında da dilbilim okuyan karakterler var ve sık sık dilbilim üzerine yoğunlaşıyor. Kesinlikle tavsiye ediyorum. Bir yandan roman olsun, kurgu içersin ama bir yandan da dolu dolu bir kitap arıyorum diyorsanız bakabilirsiniz. Çerezlik olarak tabir edilen kitaplardan asla değil. Kafa dağıtmak için okunmaz. Ama beğeneceğinizden de eminim. Umarım okurken keyif almışsınızdır. Güzel ve kitap dolu günlerle kalın. R. F. Kuang Katabasis
KatabasisR. F. Kuang · Harper Voyager · 2025666 okunma