·336 syf.····Okunma: 16 Nisan 2026 10:10 Rüyalar Anlatılmaz – Nermin Yıldırım
Rüyalar Anlatılmaz, okurken gerçek ile bilinçaltı arasındaki sınırın giderek silikleştiği bir roman oldu benim için. Nermin Yıldırım’ın kurduğu atmosfer daha ilk sayfalardan itibaren insanı içine çekiyor. Hikâye ilerledikçe sadece bir kayboluşun peşinden gitmiyorsun; aynı zamanda karakterlerin sakladıklarıyla, bastırılmış duygularıyla ve geçmişle yüzleşmelerine de tanık oluyorsun.
Kitabın en sevdiğim tarafı, rüya temasının sadece bir detay olarak kalmamasıydı. Her şeyin içine işliyor ve hikâyeye farklı bir katman kazandırıyor. Ne zaman gerçekle karşı karşıya olduğumu, ne zaman karakterlerin zihninin içinde dolaştığımı sorguladığım yerler oldu. Ama bu kafa karışıklığı rahatsız edici değil; tam tersine kitabın büyüsünü oluşturan şeylerden biri.
Pilar karakterini okumak da oldukça etkileyiciydi. Tanıdığı hayatın bir anda yerinden oynaması ve peşinden sürüklendiği gerçekler onu başka birine dönüştürüyor gibi. Özellikle İstanbul’da geçen bölümlerde hem yabancılık hem de merak duygusu çok güçlü hissediliyor.
Nermin Yıldırım’ın dili zaten çok akıcı ama bu kitapta aynı zamanda şiirsel bir taraf da var. Bazı cümlelerin üzerinde durup tekrar okuma isteği uyandıran bir anlatımı var. Buna rağmen hikâyenin temposu da düşmüyor.
Benim için en güçlü yanı, sırların ve suskunlukların insanın hayatında ne kadar büyük yer kaplayabildiğini hissettirmesiydi. Bazen konuşulmayan şeylerin söylenenlerden daha ağır olabildiğini çok iyi anlatıyor.
Rüyalar Anlatılmaz bende biraz melankolik ama etkileyici bir iz bıraktı. Hem gizemli hem duygusal bir roman. Bittiğinde hikâye tamamlanıyor ama hissettirdikleri bir süre daha insanın aklında kalıyor.