Saygın Ersin'in Yedi Kartal Efsanesi serisinin üçüncü kitabı Ateş ve Bedel'i bitirdiğimde hissettiğim ilk şey, bunun klasik anlamda bir fantastik macera romanı olmadığıydı. Evet, içinde büyük savaşlar, kadim sırlar, mistik güçler ve destansı mücadeleler var. Ancak kitabın asıl meselesi bedel ödemek.
Öncelikle kitaptan biraz bahsetmek gerekirse, hikâye önceki kitaplarda yaşanan büyük kırılmaların ardından başlıyor. Dünya artık geri dönülmez bir eşikte. İnsanlığın kaderini belirleyecek kapılar tehdit altında ve karşılarında yalnızca güçlü bir düşman değil, insanüstü özellikler taşıyan, neredeyse yenilmez görünen bir güç bulunuyor. Bir yandan Niran Hatun geçmişinin yüküyle mücadele ederken, diğer yandan Elif, Yüzbaşı, Üsteğmen ve geriye kalanlar yaklaşan felaketi durdurmaya çalışıyor. Ancak bu kez mesele yalnızca savaşı kazanmak değil, neyi korumaya çalıştıklarını ve bunun için nelerden vazgeçebileceklerini anlamak.
Kitap boyunca en çok hoşuma giden şeylerden biri atmosfer oldu. Saygın Ersin, daha ilk sayfalardan itibaren yaklaşan son hissini okura geçiriyor. Bu romanda kahramanlık duygusundan çok yorgunluk, kayıp ve tükenmişlik hissediliyor. Karakterler artık dünyayı kurtarabileceklerine inandıkları için değil, başka seçenekleri kalmadığı için mücadele ediyorlar. Bu da hikâyeye oldukça gerçekçi ve ağır bir ton kazandırıyor.
Yazarın kurduğu evren ise her zamanki gibi etkileyici. Batı fantastiğinin alışılmış kalıplarından uzak durarak Türk, Anadolu ve Doğu mitolojisinden beslenen bir dünya yaratması seriyi benim gözümde özel bir yere koyuyor. Özellikle Ateş Diyarı ve bu kitapta genişleyen evren tasarımı oldukça başarılı. Ateş Dili gibi detaylar da yazarın evrene ne kadar emek verdiğini gösteriyor.
Karakterler açısından da oldukça güçlü bir roman olduğunu düşünüyorum. Özellikle Niran Hatun'un yaşadığı iç çatışmalar, geçmişiyle hesaplaşması ve taşıdığı yük kitabın duygusal omurgasını oluşturuyor. Hiçbir karakter tamamen kahraman ya da tamamen kötü değil. Herkesin hataları, zaafları ve ödemek zorunda kaldığı bedeller var. Bu da onları daha gerçek ve daha insani kılıyor.
Bununla birlikte kitapla ilgili bazı eleştirilerim de var. Öncelikle Ateş ve Bedel bana biraz geçiş kitabı hissi verdi. Hikâyede çok büyük gelişmeler yaşanıyor ancak bunların önemli bir kısmı sonuçlandırılmıyor. Kitap boyunca büyük olayların hazırlığını okuyor, finalde ise asıl hesaplaşmanın henüz gerçekleşmediğini hissediyorsunuz. Bu durum bazı okurlar için heyecan verici olabilir fakat ben zaman zaman hikâyenin bir sonraki kitaba fazla yatırım yaptığını düşündüm.
Bir diğer eksiklik ise harita konusu oldu. Serinin evreni her geçen kitapta daha da büyüyor. Yeni bölgeler, yeni diyarlar ve yeni coğrafyalar hikâyeye ekleniyor. Özellikle Ateş Diyarı gibi önemli bir bölgenin kitapta bu kadar yer kapladığı düşünüldüğünde detaylı bir haritanın kitaba eklenmesini isterdim. Fantastik edebiyat okuru olarak coğrafyayı gözümde canlandırmayı seviyorum ve böyle genişleyen bir evrende harita eksikliği hissediliyor. Bu kadar özenle kurulmuş bir dünyanın görsel olarak da desteklenmesi kitabın deneyimini güçlendirebilirdi.
Yine de bütün bu eleştirilerime rağmen Ateş ve Bedel'i başarılı buldum. Saygın Ersin'in kurduğu dünya, karakterleri ve anlatımı Türk fantastik edebiyatında hâlâ çok özel bir yerde duruyor. Bu kitap bana göre serinin en karanlık, en melankolik ve en ağır halkası. Zaferden çok kayıpların, umuttan çok fedakârlığın anlatıldığı bir roman.
Genel olarak Yedi Kartal Efsanesi evrenini sevenler için kaçırılmaması gereken bir kitap. Ateş ve Bedel, birçok soruya cevap verirken aynı zamanda yeni sorular da ortaya atan, evrenin sınırlarını genişleten ve karakterlerini geri dönüşü olmayan bir noktaya taşıyan bir roman..