2026 3. kitabı
Okunma: 30 Mayıs 2026 13:16
Okumaya çok geç kaldığım bir eser ,öyle tat aldım ki... Güntekin'in dili, kurgusu hiç mi yanıltmaz insanı. "Bir Kadın Düşmanı" mektup türünde kaleme alınmış, Sarâ adlı karakterin Erzurum'da asker olan paşa babasına, kız arkadaşı Nermin'e yazmış olduğu mektuplarla ilerleyen ve sonlara doğru Homongolos'un ölmüş bir arkadaşına yazmış olduğu mektupların eklendiği 2 bölümde ele alınabilecek bir eser. Sarâ'yı baştan beri sevememiştim yirmili yaşlarında son derece genç,güzel ve bu güzelliğinin farkında şımarık büyümüş bir kız m.Sara,dayısının kızının düğünü için gittiği köyde erkeklerin kafasını bir hayli karıştırıyor ve bu durumdan da oldukça memnun. Öyle ki dayısının damadı olacak genç Remzi'yi kendine aşık edecek kadar da ileri giden şımarık biri. Günün birinde kadınlar hakkındaki olumsuz ve alaycı fikirlerini ulu orta söylemekten çekinmeyen takma ismi ile Homongolos ,gerçek adı ile Ziya Bey ile karşılaşıyor. Kadın düşmanı ve başına buyruk olarak bilinen Ziya Beyi kendine aşık ederek ondan intikam almaya karar veriyor.Bunu yaparken de dayısının küçük kızını da maşa olarak kullanıyor. Kayabalığı, Homongolos adlarıyla bilinen romanın bir diğer kahramanı Ziya'yı tanıyalım biraz ,küçüklüğünden beri sevilmemiş,çirkin bir çehreye sahip ancak güçlü biri,insanlara zayıf yönünü ya da zaaflarını göstermeyi asla istemeyen biri.Sporcudur.Annesi erken yaşta ölmüş. Babası, kardeşleri ve üvey annesinden ne sevgi ne de şefkat görmemiş , küçük yaşta yatılı okula verilmiş ve orada büyümüş bir genç. Ancak tüm çirkinliğine,sevilmemişliğine rağmen çokta akıllıdır. Toplum içerisinde girmekten çekinmekte ve insanlar ile konuşmayı çok bilmemektedir. Kendini koruma içgüdüsü geliştiren , kendini sert bir kabuğun içine hapseden biri. Sevgisizliğin yanında sosyal hayatında da dış görünüşünün çirkinliği nedeniyle dışlanan, bunun sonucunda sevmemeye ve aşık olmamaya yemin etmiş bir genç.Tam bir kadın düşmanı olarak tanımlanmaktadır çevresinde. Patavatsız bir yapısı vardır. Sara ile tanıştıktan sonra ise huyları değişmeye başlar ama biz bu değişikliği romanın başında asla sezinleyemiyoruz. Kendimce iki bölüme ayırdığım romanın ikinci bölümünde,Homongolos'un ölmüş arkadaşı Necdet'e yazdığı mektapta okurken hissediyoruz bir şeyleri Homongolos itiraf üstüne itiraf sıralarken Sarâ'nın mektuplarında anlattıklarnıı bir kez de Homongolos'un gözünden görmüş oluyoruz,Ziya Bey'in iç dünyasını gördüğümüz bölümde bir parça hüzünlenmiyor değil insan.Sara başta paşa babasına yazdığı mektupta birtakım yalanlar sıraladığı için ve güzelliğini koz olarak kullandığı için,istediği her şeyi,her erkeği elde edebilen bir kız olarak kendini karakterize ettiği için onun Homongolos için kurmuş olduğu tuzakta adım adım başarıya ulaşıyor gibi anlatması yine kendini överek anlatmasından diye düşünüyordum taaa ki Homongolos'un yazdıklarını okuyana dek. Homongolos,Sara'nın kendi için kurduğu saçma kumpası anlar ama duygularına yenilmiş ve aşık olmuştur,hissettiği bu durumu onun yüzüne söylemeden kendine yazdığı sonu okuyoruz romanın sonunda. Ben seni sevdim Homongolos. Bir Kadın DüşmanıBir Kadın Düşmanı Reşat Nuri GüntekinReşat Nuri Güntekin
Bir Kadın DüşmanıReşat Nuri Güntekin · İnkılâp Kitabevi · 20105,3bin okunma
1 +1'leme
Şimdiden iyi okumalar dilerim📚☕
Merhaba,çok sevdiğim bir yazarın, sevdiğim bir eserini detaylı ve akıcı anlatmışsınız emeğinize sağlık 💫 Ben de sizin gibi Homonglas'ı sevmiş💜❤️ona çok da üzülmüştüm. Naçizane tavsiyem yazarın "Sönmüş Yıldızlar"eserini de okumanız.Minik hikâyelerden oluşuyor.Belki de biliyorsunuzdur☺️ Kitapla ve sağlıcakla kalın 🌺
Kunala
Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim, kütüphanemde duruyor henüz okumadım, ilk fırsatta onu da okuyayım 🤍