Bazı kitaplar bittiğinde kapağını kapatırsınız, bazılarıysa son sayfayı çevirdiğiniz hâlde bir süre sizinle yaşamaya devam eder. Ilık Rüzgârlar benim için ikinci gruba giren kitaplardan biri oldu.
İlk sayfalarda Fahri'nin hayat mücadelesini okurken onunla birlikte yoruldum, kırıldım, umut ettim. Hikâye ilerledikçe sadece bir insanın yaşadıklarını değil; dostluğun, vefanın, aile olmanın ve yeniden ayağa kalkabilmenin ne kadar kıymetli olduğunu da gördüm. Özellikle Aydoğan Bey, Yüksel Usta, Zeliha Teyze ve Nihal gibi karakterler, hikâyenin sıcaklığını hissettiren en önemli detaylardı.
Kitapta beni en çok etkileyen karakter ise hiç şüphesiz Şengül oldu. Nişanlısını şehit vermiş bir genç kadının yaşadığı acıyı, içine düştüğü boşluğu ve ardından kendini bulma çabasını okumak beni derinden etkiledi. Özellikle gördüğü rüyanın ardından çıktığı manevi yolculuk, bir evliyanın türbesine giderek ilim öğrenmeye başlaması ve hayatına yeni bir yön vermesi çok anlamlıydı.
Kitabın son bölümlerinde karşıma çıkan tarihî sır, Osmanlıca harita, yapılan kazı ve ortaya çıkan gizemli eserler hikâyeye bambaşka bir heyecan kattı. Açıkçası bu kısmı büyük bir merakla okudum. Ancak beni en çok etkileyen şey; bütün bu olayların merkezinde yine insan ilişkilerinin, iyiliğin ve vicdanın yer almasıydı.
Zeliha Teyze'nin hayat hikâyesi ve ardından gelen veda sahneleri ise kitabın en dokunaklı bölümlerindendi. Bazı satırlarda boğazımın düğümlendiğini hissettim. Özellikle farklı inançların sevgi ve saygı içerisinde bir arada anlatılması çok güzeldi.
Kitabın sonunda her karakterin hayatının bir şekilde huzura kavuştuğunu görmek içimi ısıttı. Fahri'nin çıktığı yolculuk aslında yalnızca onun değil, hepimizin zaman zaman çıktığı içsel yolculuğun bir yansımasıydı. Kırgınlıkların, kayıpların, umutların ve yeniden başlamanın hikâyesi...
Ilık Rüzgârlar, bana bazen hayatın en sert fırtınalarından sonra gerçekten de ılık rüzgârların esebileceğini hatırlattı. Kitabı kapattığımda geriye sadece bir hikâye değil, uzun zamandır tanıyormuşum gibi hissettiğim insanlar kaldı.
Eğer tek cümleyle anlatman gerekseydi, ben şöyle derdim:
"Bazen insanın aradığı hazine toprağın altında değil, yol boyunca karşılaştığı insanların kalbindedir."
Emeğinize sağlık İnanç Özgen. Fahri'nin hikâyesi uzun süre hafızamda kalacak.
Ilık Rüzgarlarİnanç Özgeninanç özgen
İncelemenizi Simyacı'ya benzettim. Simyacı'da çoban Santiago rüyasında gördüğü hazinesini aramaya gidiyordu... Lakin en sonunda anlıyordu ki aradığımız hazineler bizden aslında çok uzakta değil, yanı başımızdalar, yeter ki bakmasını bilelim. Tebrikler✨
Çoğu zaman okuduğum kitaplara dair paylaşım ve özellikle incelemesini okumayı çok seviyorum. Başka bir okur ne yakalamış, benden farklı nasıl bir olgu ve duygu yerleşmiş diye...
Kitabı okumadım ama güzel bir inceleme okudum...🤌
Sizin gibi her paylaşımın ardındaki emeği, duyguyu ve analizi bu kadar dikkatle süzebilen okurların varlığı benim için çok kıymetli. Kitabı henüz okumamış olsanız bile, inceleme mi beğendiğiniz için teşekkür ederim 😊