Barış Bıçakçı okumayı en sevdiğim Türk yazarlardan biri. Daha önce okuduğum üç kitabını da ayrı ayrı çok beğenmiştim. Bizim Büyük Çaresizliğimiz kitabı konu itibari ile onlardan biraz farklı gibi geldi bana.
Kitabımızın konusu çok iyi iki arkadaş olan Ender ve Çetin’in hayatlarına Nihal adlı bir kızın dahil olmasıyla başlıyor. Ender okumayı ve yazmayı seven bir karakter. Zaten kitabımızda Ender’in Çetin’e yazdığı notlarla ilerliyor. Ender ve Çetin aynı evde yaşayan çok uzun zamandır arkadaş olan, arkadaşlıklarını tanımlamakta zorlandım iki karakter. Zaten Ender de Çetinle olan arkadaşlığını anlatırken zorlanıyor bence. Aralarındaki bağ, sevgi çok özel. Bir gün eskiden tanıdıkları aile dostları hayatını kaybediyor. Bu kayıp nedeniyle de Nihal bir süreliğine Ender ve Çetin’le birlikte yaşamaya başlıyor. İlk başta bu durumdan rahatsız olsalar da daha sonra hem Nihal çocuklara hem de bizim gençler Nihal’e alışıyor. Bu alışkanlık bir süre sonra aşka dönüşüyor. Hem Ender hem de Çetin Nihal‘e aşık oluyor. Biz Ender’in notlarından kitabı okuduğumuz için Nihal ile Ender arasındaki iletişime daha çok şahit oluyoruz. Çetin’le olan durumlardan da bahsediliyor ama daha çok Ender’in gözünden o ikilinin ilişkisi de anlatılıyor. Burada önemli olanın Nihal’e karşı hissettikleri değil de kendi arkadaşlıkları üzerinden bu konuya değinilmesi. Farklı bir kitaptı daha önce okuduğum Barış bıçakçı kitaplarına hiç benzemiyordu. Dilini gerçekten her zaman ki gibi çok beğendim. Kitap akıp gitti. Bazı paragraflarda kendi arkadaşlık ilişkilerimi de düşündüm, bana çevremdeki insanların davranışlarını sorgulattı. Ama yine de en sevdiğim Barış Bıçakçı kitabı oldu diyemem. Arkadaşlık dostluk, saygı, sevgi, kıskançlık, gibi bir çok duyguyu okuyacağınız ve sorgulayacağınız bir kitap.