2026 52. kitabı
Okunma: 01 Haziran 2026 11:20
Ah Şadan ah... Senin gönlün gerçekten bir yel değirmeniymiş; durmadan sevda öğüttün. Ama sonunda sonunda sen de dersini aldın. Gönül Bir Yel Değirmenidir Sevda Öğütür, çapkın Şadan Bey etrafında şekillenen eğlenceli bir roman. Ailesi, onun hovardalığını sonlandırmak için kendisini oldukça zeki ve kültürlü bir kadın olan Sabiha Hanım'la evlendiriyor. Ancak Şadan Bey evlendikten sonra da gönül maceralarından vazgeçmiyor. Hüseyin Rahmi Gürpınar okumayı çok seviyorum. En sevdiğim tarafı da hicivleri. Aradan yüz yıldan fazla zaman geçmiş olmasına rağmen insan zaafları, evlilik kavgaları, kıskançlıklar, gösteriş merakı ve ikiyüzlülük hâlâ aynı. Hüseyin Rahmi'yi okurken sık sık "Demek ki insanlar hiç değişmiyor." diye düşünüyorum. Şadan'a sinir olmamak elde değil. Bir yandan Sabiha'nın zekâsına ve bilgisine hayranlık duyuyor, bir yandan da bundan rahatsız oluyor. Sürekli korkuyor, yakalanmaktan çekiniyor ama yine de aynı davranışları sürdürmekten vazgeçmiyor. Bu çelişkisi onu hem komik hem de sinir bozucu bir karakter yapıyor. Sabiha Hanım ise güçlü ve zeki bir kadın karakter. Ama zaman zaman insanın sabrını zorlayacak kadar uzun ve öğretici konuşuyor. Bazen çekilecek çile değildi vallahi. Özellikle Şadan'a karşı üstten bakan tavrı ve "Seni cahil olduğun için seçtim." anlamına gelen sözleri pek sempatik gelmedi bana. Okurken sık sık, "Tamam Sabiha Hanım, haklısınız ama biraz da susun." dedim. Ha bu, Şadan'ın yaptıklarını haklı çıkarıyor mu? Haşa! :) Sonuç olarak eğlenceli bir okumaydı. Kitaplığımda yazarın okuyacağım iki kitabı daha var. (Aslında üç galiba çünkü Kesik Baş - Utanmaz Adam bir kitapta.) Bir yanım "Oku, eğlen." diyor; bir yanım da "Kız, çok bunaldığında kurtarıcı olarak sakla." diyor. Ne yapsam ki?
Gönül Bir Yel Değirmenidir Sevda ÖğütürHüseyin Rahmi Gürpınar · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20255,6bin okunma