·320 syf.····Okunma: 19 Nisan 2026 11:37 Semerkant – Amin Maalouf
Semerkant, benim için sadece bir tarihi roman olmadı. Okurken bir yandan Ömer Hayyam’ın hayatına, bir yandan İran tarihine, bir yandan da insanların yüzyıllardır değişmeyen tutkularına tanıklık ettim. Amin Maalouf tarihî olayları öyle bir kurgunun içine yerleştiriyor ki neyin gerçek neyin kurgu olduğunu zaman zaman unutuyorsunuz. Roman, Ömer Hayyam’ın rubailerinin etrafında şekillenen ve yüzyılları aşan bir hikâye anlatıyor.
Kitapta en çok hoşuma giden şey, tarih anlatırken bunu kuru bilgilerle yapmaması oldu. Ömer Hayyam, Hasan Sabbah ve Nizamülmülk gibi isimler sadece tarih kitaplarında gördüğümüz kişiler olmaktan çıkıyor; korkuları, tutkuları ve hayalleri olan insanlara dönüşüyor. Özellikle bu üç karakter arasındaki ilişkiyi okumak oldukça etkileyiciydi.
Amin Maalouf’un dili çok akıcı. Tarihî romanlarda bazen yoğun bilgi aktarımı okuma zevkini azaltabiliyor ama Semerkant’ta böyle bir durum yaşamadım. Sayfalar ilerledikçe hem hikâyenin hem de dönemin içine daha çok çekildim. Birçok okurun da kitabı özellikle akıcılığı ve tarih ile edebiyatı birleştirme biçimi nedeniyle sevdiğini görmek mümkün.
Kitap boyunca beni en çok etkileyen şey ise zaman kavramı oldu. Yüzyıllar geçiyor, imparatorluklar yıkılıyor, insanlar ölüyor ama bazı düşünceler, bazı eserler yaşamaya devam ediyor. Ömer Hayyam’ın rubailerinin kitap boyunca adeta bir karakter gibi var olması çok etkileyiciydi. Romanın ikinci bölümünde hikâyenin farklı bir zamana taşınması da kitaba ayrı bir derinlik katıyor. Eser, 11. yüzyıldaki Semerkant’tan başlayıp 20. yüzyılın başlarına kadar uzanan geniş bir zaman dilimini kapsıyor.
Semerkant, bana tarihin aslında geçmişte kalmış bir şey olmadığını düşündürdü. İnsanların hırsları, inançları, aşkları ve hayalleri değişse de özünde benzer kalıyor. Bu yüzden kitap sadece tarih meraklılarına değil, güçlü hikâyeler okumayı seven herkese hitap ediyor.
Bitirdiğimde aklımda en çok kalan şey, bir elyazmasının peşinden anlatılan bu hikâyenin aslında insanlığın hikâyesi olmasıydı. Hem öğretici hem sürükleyici hem de uzun süre unutulmayacak bir romandı.