Çiçeklerin her yıl yeniden büyüyebilmesini engelleyemezsiniz..
2026 20. kitabı
Okunma: 03 Haziran 2026 15:35
Yazarın okuduğum ilk eseriydi. Ve kesinlikle şunu söyleyebilirim ki Halide Nusret Zorlutuna’nın kızından da böylesi bir eser beklenirdi.. Romanı okurken hem duygusal hem de oldukça düşündürücü, içine çeken bir hikâyeyle karşılaştım. Kitapta insanların Bulgar hükümetinin asimile politikalarına, zulmüne ve yaşadıkları zorluklara rağmen değerlerine, kimliklerine sahip çıkma çabaları anlatılıyor ve bu çok etkileyici.. Romanda en dikkatimi çeken noktalardan biri de karakterler arasındaki zıtlıktı. İlay, vatanına ve milletine bağlı, milli değerlerini korumaya çalışan idealist bir Türk kızı olarak karşımıza çıkar. Bütün zorluklara rağmen kimliğinden ve inançlarından vazgeçmemesi, onun güçlü bir karakter olduğunu gösteriyor. Buna karşılık Mehmet Ali ise yaşadığı çevrenin etkisiyle milli şuurdan uzaklaşmış, asimilasyona daha fazla uyum sağlamış bir karakter. Bu iki karakter arasındaki farklılık, romanda kimliğini koruma ve kimliğini kaybetme arasındaki çatışmayı açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Ve bence romanın en dikkat taraflarından biri de bu kadar zıt iki karakterin birbirlerine duydukları sevgi. Spoiler içerir: (Mehmet Ali’nin sevgisinin sahte olduğu gerçeği göz ardı edilirse) Romanın dili sade ve akıcı olduğu için okuması oldukça kolay. Kitapta aile, vatan sevgisi, kültürel kimlik ve dayanışma gibi temalar ön plana çıkıyor. Yazar, karakterler aracılığıyla okuyucuya önemli mesajlar veriyor ve bunu da başarıyla ortaya koyuyor. Çiçekler Büyür, bana insanların zor şartlar altında bile değerlerine sahip çıkmalarının ne kadar önemli olduğunu düşündüren bir roman oldu. Bu yönüyle de eseri etkileyici ve anlamlı buldum. Çevremdekilere önerebileceğim kitaplara bir yenisi daha eklendi özetle.. Her anlamda 10/10 olan bu romanı okumanızı kesinlikle tavsiye ediyorum. İyi okumalar.. Emine Işınsu
Çiçekler BüyürEmine Işınsu · Bilge Kültür Sanat · 20121,920 okunma