Bütün hayvanlar eşittir ama...
2026 3. kitabı
Hayvan Çiftliği, okurken "Bu kadar kısa bir kitap nasıl bu kadar şey anlatabilir?" dedirten eserlerden biri. Başlarda hayvanların özgürlük mücadelesini okurken onların adına seviniyorsunuz ama sayfalar ilerledikçe işler yavaş yavaş değişiyor. Kitapta en çok hoşuma giden şey, olayların sadece bir çiftlikte geçiyormuş gibi görünmesine rağmen aslında insan toplumlarını anlatmasıydı. Gücü eline geçirenlerin zamanla nasıl değişebildiğini, insanların nasıl kolayca yönlendirilebildiğini çok etkileyici bir şekilde gösteriyor. Orwell'in dili oldukça sade olduğu için kitap akıp gidiyor. Buna rağmen verdiği mesajlar oldukça güçlü. Özellikle son sayfalarda yaşananlar beni durup düşünmeye itti. Kitabı bitirdikten sonra bir süre kapağına bakıp düşündüm desem abartmış olmam. Bence Hayvan Çiftliği sadece siyasi bir kitap değil; aynı zamanda güç, adalet ve insan doğası üzerine yazılmış bir eser. Kısa sürede okunabilecek ama etkisi uzun süre devam edecek kitaplardan biri. Herkese en az bir kez okumasını tavsiye ederim
Hayvan ÇiftliğiGeorge Orwell · Can Yayınları · 2024296,1bin okunma